Már a közvetlen környezetünket is megfigyelné a Google

2018.11.18. 08:45

Az egyik új szabadalmuk akár azt is nyomon követné, ha a gyerekek csúnyán beszélnek.

Már a közvetlen környezetünket is megfigyelné a Google

Új szintre emelné a Google a felhasználók megfigyelését, legalább is erre engednek következtetni a cég által frissen benyújtott szabadalmi kérelmek – számolt be az Atlantic.

Az egyik beadvány szerint a Google olyan eszközöket hozna létre, melyek a felhasználók környezetének vizsgálata és elemezése alapján tennének javaslatokat vásárlásra, vagy akár szolgáltatások igénybevételére.

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a rendszer észleli a ruházatodon, vagy a faladon kihelyezett képeken, posztereken keresztül, hogy melyik a kedvenc bandád, vagy melyik sportklubnak szurkolsz és jelez, hogy kijött az új albumuk, vagy a hétvégén itthon játszik a csapat és még vannak eladó jegyek.

Sokak számára már ez is épp elég ijesztő lehet, de

a szabadalmi kérelem szerint a Google rögtön be is skatulyázna minket anyagi lehetőségeink szerint a környezetünkben lévő tárgyak alapján.

De akár azt is számon tartanák, hogy éppen milyen divatot követünk. A hangfelismerés alapján pedig a felhasználók nemét és korát is pontosan be tudnák lőni.

A felhasználók ilyen szintű feldolgozása azonban már most is folyik.

A célzott reklámokat lehetővé tevő algoritmusok pont az ilyen személyes információkat szerzik meg tőlünk, csak más módszerekkel.

A Google másik szabadalmi kérelme pedig egészen megváltoztatná a gyermeknevelést.

A techóriás fejlesztőmérnökei által megálmodott okosotthon-rendszernek köszönhetően a szülők folyamatosan nyomon tudnák követni a gyerekeik otthoni tevékenységét.

A szenzorok például érzékelnék a káromkodást, vagy a tiltott helyiségek felkeresését. Legyen az a borospince, vagy a spájz, ahol az édességeket tartják.

A technológia ugyanakkor nem állna meg itt.

Az amerikai egészségbiztosítók ugyancsak nagy fantáziát látnak az ilyen irányú fejlesztésekben.

Az okoseszközöknek köszönhetően kiszűrnék ha a klienseik egészségtelenül étkeznek, vagy cigarettáznak, ami alapján aztán magasabb díjakat határoznának meg számukra.

A szabadalmi kérelmek persze nem jelentik azt, hogy az ezek alapján elképzelt termékek meg is valósulnak majd, de mindenképpen érdekes kép tárul elénk arról, hogy a techcégek milyennek képzelik el a jövőt.

FOTÓ: Instagram / venneke_a

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek