Kurz-propagandalappá és Kika-reklámújsággá válhat Ausztria legnagyobb napilapja

Szerző: Techet Péter
2018.11.18. 19:01

Nem csak Ausztria, de egész Európa egyik legolvasottabb napilapja a Kronen Zeitung. A majdnem két és fél milliós olvasottságú lap eddig inkább maga határozta meg az osztrák politikát. Most ő került politikai és gazdasági érdekek hálójába.

Kurz-propagandalappá és Kika-reklámújsággá válhat Ausztria legnagyobb napilapja

Már a Habsburg monarchiában is létezett az 1900-ban alapított, csak Kronénak becézett Kronen Zeitung. A lapot 1959 után vette meg és futtata fel Hans Dichand, a konkurens Kurier napilap főszerkesztője. Ezzel indult el a Krone sikersztorija:

a lap nélkül ma elképzelhetetlen Ausztria, gyakorlatilag egyfajta kispolgári osztrák mentalitás kvintesszenciája az újság kiscicákkal, fedetlen keblekkel, horoszkóppal, hegyi sztorikkal, virágtanácsokkal és kutyamenhely-riportokkal.

A lap kispolgári alapokon környezetvédő vagy atomellenes. Az, hogy Ausztria 1978-ban nemet mondott az atomenergiára, nagyban volt köszönhető a Krone kampányának.

SPÖ-től az FPÖ-n át az ÖVP-ig

A lap a politikába is beleszól: a Krone hagyományosan a vörösökhöz, a szocdemekhez állt közel. De mivel mára a szocdemek alól is részben kicsúszott a kispolgári-melós világ, a Krone is sokszor állt a Szabadságpárt (FPÖ) mögé. A párt kilenecvenes évekbeli vezérének, Jörg Haider népszerűségét sok tekintetben a Krone EU- és idegenellenes kiszólásai, címlapjai teremtették meg.

A 2017-es választásokon történelmi fordulatként nem a vörösök vagy a kékek, hanem a feketék, azaz a nagypolgári Osztrák Néppárt (ÖVP) mögé farolt be a lap.

Pontosabban: Sebastian Kurz jelenlegi osztrák kancellár támogatójává vált az újság. Az SPÖ sikertelensége sokban magyarázható azzal, hogy a még mindig naponta majdnem két és fél millió olvasóval rendelkező újság már nem vörös.

A lapalapító Hans Dichand 2010-ben hunyt el, fia már 2003-ban átvette tőle a napilap főszerkesztését. Dichandék nem tipikus médiatulajdonosok voltak, hanem teljes mértékben beleszólnak a napi szerkesztésbe, meghatározzák a lap tartalmát. Ma a lap egy része ma is a Dichand-családé, a másik része a német WAZ médiacégé. A Dichand-család és a WAZ évek óta minden létező dologról pereskedik egymással.

Értékes reklámfelület

Nemrég robban a hír: a WAZ részvényeit, legalábbis azok egy részét átvenné az innsbrucki nagyvállalkozó, René Benko.

Benko több áruházláncnak – a Kika és a Leiner bútor- és lakberendezési áruházaknak vagy a német Karstadt-láncnak – a tulajdonosa. A Karstadtot, amely minden német város főterének vagy főutcájának elmaradhatatlan többemeletes kelléke, Benko nem csupán megmentette a csődtől, de 2020-tól Ausztriába is bevezeti.

Benko most a Kronen Zeitungba akarna beszállni. A konkurens Österreich napilap szerint Benkonak ezzel politikai és üzleti céljai lehetnek. Egyrészről érdekli az újságírás, azaz hasonlóan Dichandékhoz, ő is irányítani akarná a lap tartalmát. Dichandékkal kódolva lenne a vita, ha mindketten tulajdonosok. Másrészről

Benko a Kronét a politikai és üzleti szempontjai szerint fazonírozhatná át: gyakorlatilag az üzleteinek (Kika, Leiner, Karstadt, stb.) kellhet reklámfelületként a többmilliós olvasottságú bulvárnapilap.

De azt is tudni véli az Österreich napilap, hogy Benko nagyon jóban van Sebastian Kurz-cal. Ha ő venné át a Kronent, az egykor SPÖ-s, majd FPÖ-s bulvárújság néppárti irányvonala véglegessé válhatna. Tény: René Benko Kurzot és az ÖVP-t gazdasági tanácsadóként segítette.

Benko első lépésként a Krone-ban egynegyedes tulajdonrészt szerezne meg. De az osztrák lapértesülések szerint Benkonek a Kronen egésze kell: kivásárolná az alapító Dichand-családot.

Benko a Krone mellett szemet vetett a Kurier napilapra is. A félmilliós olvasottságú, balliberális félbulvár-napilapban szintén huszonöt százalékos részesedéssel indítana. Benko, akit 2014-ben korrupció miatt ítéltek el, a Kronen és a Kurier tulajdonlásával így lényegében azt is meghatározhatja, mit írjon róla az osztrák sajtó, legalábbis annak egy része.

A Kurier élén már idén ősszel főszerkesztő-váltás történt: a lap eddigi liberálisabb irányvonala konzervatívabb lett, ugyanis az ÖVP-közeli Raiffeisen Bankra nyomást gyakorolt a kormány az irányváltás miatt. Hasonló folyamattól tart az SPÖ-közeli Kontrast a Kronen esetén is, ha megjelenik a tulajdonosi körben a Kurz-tanácsadó Benko.

FOTÓ: Reuters

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek