Az álmaik helyett inkább a munkalehetőségeket keresik a görög fiatalok

2018.11.18. 19:50

Hiába lábalt ki Görögország a válságból végre valahára, a helyi munkaerőpiac továbbra is az egyik legrugalmatlanabb a világon.

Az álmaik helyett inkább a munkalehetőségeket keresik a  görög fiatalok

Nincs könnyű dolga ma egy görög fiatalnak, ha munkát akarna találni. A munkanélküliségi kiemelkedően magas, mintegy 40 százalékos a huszonévesek körében. Ám az se lehet túl boldog, akit mégiscsak alkalmaznak, mivel nagy valószínűséggel csupán egy szakképzettséget nem igénylő, rosszul fizető munkára veszik fel.

A válság kitörése óta a minimálbér – melyet a kezdő munkavállalók túlnyomó többségének fizetnek – 25 százalékkal esett, így nem túlságosan meglepő, hogy minden negyedik fiatal a létminimum alatt él Görögországban. 

Az elmúlt nyolc évben mintegy negyedmillió diplomás hagyta el a mediterrán országot. A BBC annak járt utána, hogy mi van azokkal, akik mégis maradtak.

A tapasztalatok alapján a legnagyobb problémát nem is feltétlenül az jelenti, hogy egyáltalán nem találnak munkát a fiatalok, hanem inkább a biztos, jól fizető és a képzettségüknek megfelelő állások hiányoznak a munkaerőpiacról. Sokan a szürkegazdaságban ragadnak pultosként, pincérként, vagy akár beállnak szórólapokat osztogatni.

Vannak azonban olyanok, akik egyetem után, vagy akár helyett, mégis inkább szakmát tanulnak. A fodrászok, sminkesek, műkörmösök különösebb nehézségek nélkül el tudnak helyezkedni.

Görögország gyenge gazdasági teljesítménye ellenére a szépségipar továbbra is növekvő ágazat.

Ezt a válság sújtotta országokban tapasztalható jelenséget, csak rúzsindexnek hívják a közgazdászok.

Egyre többen vannak, akik az oktatásnak hátat fordítva autodidakta módon igyekeznek gyakorlati tudásra szert tenni, mert a munkaadók és az ügyfelek sem az elméleti tudásra kíváncsiak. Az utóbbi években gyakorivá vált, hogy

a fiatalok az ideális állásra való lélekölő várakozás helyett inkább már saját maguknak igyekeznek megteremteni a munkalehetőségeket.

Rövid távon sovány vigasz, de a munkanélküli fiatalok számára a jövőre tekintve jó hír lehet, hogy a görög gazdaság nyáron kilépett a pénzügyi segélyprogramból, és az előrejelzések szerint idén már 2 százalék fölötti növekedést produkálhat.

FOTÓ:  Wikipedia – Az ókori kerámiáról készült felvételen Héphaisztosz (j) a tűz istene, és egyben a mesteremberek védelmezője, valamint Akhilleusz látható

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek