Milyen az újraértelmezett metálzene?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.11.17. 12:09

Hát ilyen! A szimfonikus metálzenekar, a Within Temptation új dalában megmutatja.

Milyen az újraértelmezett metálzene?

Raise Your Banner címmel mutatta be új dalát a holland szimfonikus metálbanda, a Within Temptation. Ez egyúttal a második tétel, amit megismerhetünk a december 14-én érkező hetedik Within-albumról, a Resistről. A friss szerzemény csemege a hörgősebb metálrajongóknak is, hála Anders Fridén, a death metált képviselő svéd In Flames zenekar énekesének.

A Sharon den Adel nevével fémjelzett banda nem titkolt célja, hogy az új dallal és a hamarosan hallgatható albumukkal újraértelmezzék a metálzene fogalmát. Ahogy az énekesnő egy korábbi, a Metal Hammernek adott interjújában elmondta: „Néha úgy érezni, hogy a mai populáris zenéből hiányzik a lázadás. A Resist album készítésekor az volt a célunk, hogy összegyűjtsük az olyan hangzásvilágok darabkáit, amelyeket kedvelünk, majd azokat olyan nyerssé tegyük, amennyire csak tudjuk. Ennek eredménye egy új zenei világ, ami súlyosabb, mocskosabb és futurisztikusabb, mint bármi, amit korábban csináltunk.

A Resist a metálzene egy új formáját képviseli, ami friss értelmezését adja a modern zene lázadó jellegének.”

Ennek fényében nem csoda az sem, hogy az új lemezzel a banda egyértelműen szeretne eltérni korábbi munkásságától. Sharon den Adel szerint ha nem így tesznek, a Within Temptation ma már nem létezne.

Egy ideig valóban úgy tűnt, mintha a Nightwish mellett az egyik legnépszerűbb szimfonikus metálzenekar ideje lejárt volna. A banda legutóbbi lemeze, a 2014-es Hydra óta egyetlen új anyagot sem mutatott be. Arra, hogy ilyen sokáig nemhogy új lemez, még egy új dal se kerüljön ki a hollandok keze közül, még nem volt példa. A hosszú hallgatás mögött a zenekar, és legfőképpen az énekesnő alkotói válsága állt: Sharon den Adel a Hydra lemezt bemutató, intenzív turnékörút után kiégett. A lengyel Interia tévének adott interjújában az énekesnő elmondta, hogy a megterhelő turné végével elszállt minden inspirációja.

„Rengeteg dolog történt akkor a magánéletemben is, és ez minden mással együtt azt eredményezte, hogy képtelen voltam zenét írni. Mondhatni, leblokkoltam.

Kellett egy kis idő, hogy kitaláljam, (...) szeretnék-e egyáltalán maradni a bandában, mivel annak idején semmi örömöm nem volt benne. (...) Most már sokkal jobban érzem magam. (...) Csináltam egy szólóalbumot My Indigo néven olyan dalokkal, amik nem igazán illettek a Within Temptation stílusához, és akkor éreztem, hogy a zene, az inspiráció visszatért hozzám.”

Azt, hogy a megújuláson átesett zenekar hogyan szól, a magyar közönség is meghallgathatja: a Within Temptation december 12-én a Tüskecsarnokban fog fellépni. Minden bizonnyal el fog hangozni az új dal is, amit alább meghallgathattok.

NYITÓKÉP: Within Temptation / Facebook

FRISSÍTÉS: Az új lemez – az elhúzódó munkálatok miatt – csak 2019. február elsején jelenik meg.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek