Hogy áll most a brexit?

Szerző: Pintér Bence
2018.11.17. 20:14

Hét közepén még úgy tűnt, Theresa May elért valamit, szombat estére azonban teljes a válság Londonban.

Hogy áll most a brexit?

Kicsit nehéz követni, hogyan is áll mostanában a brexit ügye, de megkísérlünk egy rövid, könnyed összefoglalóval így szombat estére.

A héten először bizakodni lehetett, miután arról szóltak a hírek, hogy Theresa May brit miniszterelnök elfogadtatta kormányával a brexitről szóló tervét, amivel az EU is kiegyezne.

Azóta azonban fordult párat a világ Londonban, és nem tűnik olyan rózsásnak a helyzet, de azt is nehéz már eldönteni, hogy kinek is kéne drukkolni.

A megállapodás ugyanis olyan helyzetet eredményezne, amiben az Egyesült Királyságra még évekig (és az ír határkérdés miatt még ki tudja meddig) tulajdonképpen minden eddigi EU-s kötelezettség vonatkozna anélkül, hogy beleszólhatnának a döntésekbe. Ez pedig sokaknak nem jön be.

+ Először lemondott a kormány brexitminisztere, Dominc Raab, akit egy egyéb miniszterek és államtitkárok követtek a sorban. Raab volt a második brexitminiszter, aki idén lemondott.

+ Aztán a kemény brexitet követelő toryk kezdtek el erőt gyűjteni, hogy megpuccsolják Mayt, bár ehhez valószínűleg nincs elég erejük.

+ Mindeközben eléggé kétséges, hogy a jelenlegi megállapodást keresztül tudja vinni a parlamenten a miniszterelnök: sem saját keményvonalasai, sem a Munkáspárt képviselőinek nagyobbik része nem áll a deal mellett, ahogy a liberálisok és a Skót Nemzeti Párt képviselői sem. Ugyanitt a kormányt támogató északír DUP sem lelkes a megállapodás miatt: May nem is merte azt állítani, hogy támogatni fogják. Összefoglaló itt.

+ A font mélyrepülésben van.

+ Mi több, May öt minisztere – akik a héten kiálltak mellette – most jelezte, hogy jövő hét elején megpróbálják rávenni Mayt, hogy tárgyalja újra a megállapodás egyes részeit.

+ Az EU főtárgyalója, Michel Barnier viszont közben jelezte, hogy ezt a megállapodást már nem fogják újratárgyalni.

+ Mindeközben a legújabb felmérések szerint a Munkáspárt előzi a konzervatívokat (40%-36%); a britek nagyobbik része pedig most éppen inkább az EU-ban maradást választaná. 

Ami szombat este biztos tehát, az az, hogy

Theresa May a politikai túlélésért küzd, miközben egy olyan brexitmegállapodást próbál keresztülvinni, ami tulajdonképpen senkinek sem tetszik igazán, bár legalább az EU-nak megfelel.

Hamar dűlőre kéne jutni Londonban, ugyanis a megállapodást nem csak a brit parlamenten kéne mihamarabb keresztülnyomni, de vészesen közeleg az EU-csúcs is, amin meg kéne tárgyalni, aztán minden országnak is elfogadni.

Ha mindez nem jönne össze, és új megállapodás sem születik, akkor viszont jön a hard brexit, azaz a megállapodás nélküli távozás.

Ennek ugyan nagyon örülnének a keményvonalas brexitpártiak, de mindenki más szerint katasztrofális következményekkel járna.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek