Amit Orbán csinál Gruevszki-ügyben, az nyílt putyinizmus

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.11.17. 14:05

Orbán megoldotta, hogy egy ezeréves, keresztény európai ország vezetőjeként ő is egy legyen a bőrdzsekis, pacsulitól bűzlő, hátranyalt hajú balkáni bandavezérek közül.

Iljics Ramirez Sanchez, ismertebb nevén Carlos, a Sakál a nyolcvanas években Budapesten lakott, miközben a nyugati világ kb. összes titkosszolgálatánál és rendőrségnél nyílt kilövési engedély volt rá kiadva.


A 2010-es évek terrorhulláma miatt világvégét kiáltók hajlamosak megfeledkezni arról, hogy Európában az 1970-es években sokkal nagyobb terrorhullámok voltak, mint mostanában. Aktív volt az IRA, a baszk ETA, a német kommunista RAF, a palesztinok. A dologba előszeretettel kavart bele a Szovjetunió, Moszkvában már akkor is mesterei voltak az alternatív hadviselés szervezésének. Kiemelt szerepet játszott az NDK, ahol a kommunizmust megelőző időkből is maradtak khm, szóval szakemberek, akik ki tudták képezni a mindenféle arab, német, latin-amerikai terroristákat.


A Sakál elég kellemetlen vendég volt az akkor már IMF-hitelt törlesztő Magyarországnak, így innen 1985-ben mennie kellett. Végül, számos menedék után, a szudániak kiadták a franciáknak, ahol több véres merénylet és gyilkosság miatt életfogytiglant kapott, és valószínű, hogy majd csak borítékban szabadul.

Miért érheti meg bűnözőket befogadni?


A történetből gyönyörűen látszik, hogy milyen az, amikor egy ország politikai érdekből egy címeres gazembernek segít, aztán politikai érdekből már nem segít rajta.


Kontrasztként pedig itt van Nikola Gruevszki. Ő nem gyilkos terrorista, mint a jó öreg Carlos volt, hanem egy átlagosan korrupt balkáni politikus, mint amilyenné Orbán Viktor süllyed éppen.

Természetesen Gruevszki bukása nem annak köszönhető, hogy még balkáni miniszterelnöknek is túl korrupt gazember volt, és nem is annak, hogy az ő pénzügyminisztersége idejént lett áfa az országban, és kb. teleszaladt vele a derék macedónok (meg az albánok) töke. Á, dehogy. Soros György volt a tettes, az ő sötét ügynökei.


Az tehát lehetne egy politikai érdek, hogy a Soros világösszeesküvése által nyeregből kiütött politikusoknak Magyarország menedéke legyen, csak a Sakál óta sokat változtak az idők.

A Sakál a szovjetek nyomására maradhatott, és az amerikaiak nyomására kellett innen mennie.

Az akkori magyar vezetésnek meg sem fordult a fejében, hogy önálló hatalmi tényezőt játsszon, pontosan tisztában volt a mozgásterével, és tette, amit tehetett, lavírozva két óriás között.


Gruevszki esetében eleve nehéz magyar politikai érdeket találni. Orbán Viktor személyes politikai érdeke tetten érhető. Az ő barátja, aki hozzá hasonlóan német multikkal üzletelve, az államapparátust gátlástalanul az ellenfelei ellen fordítva kormányzott, ráadásul velejéig korrupt, megbukott.

Az ilyen bukták után nagyon sok kínos dolog szokott előkerülni, egyik ügy a másik után. Valahogy bevédeni a pasast lehet tehát politikai érdek is.

Jó lehet egy Soros-ellenes kampányban is. A politikában – legalábbis Orbán politikájában mindenképpen – nem elvek, hanem kizárólag a pillanatnyi hasznosság dönt. Az döntött a baltás gyilkos kiadásánál is.


A kérdés mindig az, hogy mit adunk cserébe. Itt most sokat. Túl sokat.

Egyáltalán nem biztos, hogy a dolognak instant hatása lesz. A baltás gyilkosnak se volt, mondjuk az örmény diaszpóra azóta se áll szóba Magyarországgal, ami nem kicsi kár.

Nézzük meg, mi mindenbe gyalogolt most bele Orbán


Belepiszkált a Balkánba. Arrafelé elég hülye dolog hotspotokról beszélni, hiszen kb. az Oszmán Birodalom kiszorulása óta az egész térség kisebb-nagyobb szünetekkel forrong. Különösen igaz ez Macedóniára, amely állandóan torzsalkodik a görögökkel a névhasználat miatt. A többségi macedónok egyébként nem Nagy Sándor népének leszármazottai, hanem nyelvük a bolgárhoz áll közel, bár tagadják hogy bolgárok lennének. Bulgária nem tagadja.

Van viszont egy csomó albánjuk, akiknek alighanem van közük Nagy Sándor népéhez, de fontosabb gond velük, hogy gyorsabban szaporodnak, mint a macedónok, és Macedónia nem szeretne Koszovó és Montenegró sorsára jutni.


A Balkán ráadásul hagyományosan szkanderozás (Szkander bég mellesleg albán volt, ugye...) terepe a nagyhatalmak között. Szarajevóban pár hónapja nagygyűlést tartott Erdogan, olyan keretek között, mintha a szultán tért volna vissza. Szerbiában orosz és kínai tőke mozog, a kisebb államok igyekeznek az EU-hoz közeledni.

Magyarország újabban hajlamos úgy tenni, mintha mi még mindig az Osztrák-Magyar Monarchia lennénk, és a berlini kongresszuson tárgyalgatna Andrássy és Bismarck, és Andrássy hazahozná ajándékba Boszniát.

A magyar külügy járja ezeket az országokat, és mindenkit támogatásáról biztosít, tárgyal a migrációról és hasonlók. Holott ezek az országok pontosan tudják, hogy Magyarország támogatni nem tudja őket semmiben, és különösebben ártani se tud nekik.


Magyarország saját magának tud ártani, ha egy nyugati támogatást élvező, éppen minden konfliktusát lezárni igyekvő és az EU felvételért lobbizó országot destabilizál.

Ez ugyanis nyílt putyinizmus.

Felőlem az is lehet, hogy Gruevszkit konkrétan Soros ügynökei buktatták meg, de a szkopjei kormány most teljes nyugati és főleg uniós bizalmat élvez. Az ellenfelet lehet támogatni, de az a helyzet, hogy az illető megbukott, és jelenleg már nem politikai tényező, hanem elítélt bűnöző. További támogatása már azt jelzi, hogy Magyarország nem ismeri el egy demokratikus választás eredményeit, és egy másik szuverén állam jogrendjével szemben, az elől elmenekítve védi meg a vesztes felet.

Orbán azt képzeli magáról, hogy nagypályás


Ilyet lehet csinálni. Például, ha rengeteg eurónk van, mint a németeknek, rengeteg földgázunk, mint az oroszoknak, rengeteg jüanunk, mint a kínaiaknak, vagy rengeteg bombázónk, mint az amerikaiaknak.

Hogy Orbán mi alapján képzeli Magyarországot ilyen birodalomnak, abba nem akarok belegondolni.


Ha mi csináljuk, az viszont Magyarországtól nagyon sok politikust fog elfordítani, és számíthatunk rá, hogy az európai parlamenti választások kampányában a téma bőségesen emlegetve lesz.

És nem lesz alaptalan a mondás, hogy Orbán az EU ellen, putyini érdekeket követve dolgozik.

Megszegjük a protokollt. Albánia kínosan ügyel arra, hogy miközben az informális eszközök teljes arzenáljával kavarja a faecest a jelentős albán kisebbséggel bíró szomszédainál, tartsa magát a diplomáciai protokollhoz. Ehhez képest a tiranai magyar követség egyik autója hoz át egy álruhás bűnözőt Macedóniából.

A CD-rendszám a világon mindenütt azért van, hogy immunitást adjon a benne utazó diplomatáknak. És mindenütt jegyzékváltás a vége annak, ha bűnözésre használják.

Nyilván ebben megint kettős, sőt többes mérce van, hogy ezt hol, kinek, miért és mennyire nézik el, de ne legyen kétségünk: Kelet-Európa fő szarkavarójának nem nézik el, mert nem akarják elnézni.


És ha már szarkavarás 

Egy ilyen, nyíltan a szövetségeseink érdekeivel szembenő húzás a maradék levegőt is elveszi magyar diplomaták, NATO-hoz beosztott magyar katonatisztek, a különböző nemzetközi szervezeteknél dolgozó magyar szakemberek körül. Páriaként fognak járkálni, a beszélgetések elhalkulnak majd, azokra a partikra, vacsorákra, ahol a lényeges dolgok megbeszélődnek, nem kapnak meghívást.

Azt a vendéget, aki egy öltönyös vacsorán berúg és az asztalra okád, nem hívják még egyszer, mint ahogy azt sem, aki azzal a hölggyel a karján tűnik fel, akivel korábban a házigazda a feleségét közismerten csalta, és kínos botrány lett a dologból.


Ebből a Gruevszki-afférból is kínos botrány lett.

Orbán megoldotta, hogy egy ezeréves, keresztény európai ország vezetőjeként ő is egy legyen a bőrdzsekis, pacsulitól bűzlő, hátranyalt hajú balkáni bandavezérek közül. Ez olyan húzás, amely után már Salvininek és Wildersnek is kényelmetlen lehet vele mutatkozni.


Pénz volt ebben? Zsarolás? A fene tudja. Gruevszkinek egyszerűen nem lehet ennyi pénze.

Ha meg zsarolni tudja Orbánt, és a hideg, kegyetlen, számító politikai döntések alkalmazására van szükség, akkor ki kell iktatni, adott esetben egyeztetve valamelyik nyugati titkosszolgálattal. Pusztán egy kis sorosozás és gyurcsányozás kedvéért ezt a balhét bevállalni nagyon nem érte meg.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, tessék lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek