Kitiltana minden autót a belvárosból Párizs polgármestere

Szerző: Techet Péter
2018.11.15. 11:38

A francia város fokozatosan szélesítené ki az autótilalmat.

Kitiltana minden autót a belvárosból Párizs polgármestere

Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere autómentessé tenné Párizs belső kerületeit. Amint arról a Le Parisien bulvárnapilap beszámolt: a városvezető a célját, Párizs autómentesítését fokozatosan érné el.

Az első lépés az lenne, hogy 2019 végéig minden hónapban egy vasárnapon nem használhatnák autóval Párizs belső kerületeit.

Hidalgo kész azonban ezt a tilalmat valamennyi vasárnapra kiterjeszteni. Ez persze csak ez első, egyéves teszt lenne a gyalogos Párizs, azaz a hét minden napján fennálló autótilalom bevezetéséhez.

Egyelőre Párizs első, második, harmadik és negyedik kerületei vennének részt a programban – ez a szűken vett történelmi párizsi belvárost jelenti. Itt egy térkép, hogy el lehessen helyezni őket:

A kerületi vezetők politikai színezet szerint megosztottak. Míg az első kerületet irányító konzervatív Jean-François Legaret

elhibázottnak tartja a javaslatot, mert szerinte a belvárosi autótilalom nem javítja a levegő minőségét, csupán még nagyobb légszennyezettséghez vezet a külvárosokban,

a másik három kerület zöld és szocialista polgármesterei az ötlet mellett vannak. Jacques Boutault, a második kerület zöld polgármestere már 2001 óta szorgalmazza a gyalogos Párizs tervét.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek