Ha Gruevszki itt lehet, befogadnánk-e a katalán exelnököt is? Megkérdeztük

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.15. 13:25

Jövendőmondó nem vagyok! – így válaszolt Gulyás Gergely, mikor arról kérdeztük, Orbán Viktor fog-e Magyarországon menedékkérelmet benyújtó, hazájában körözött macedón exminiszterelnökkel, Nikola Gruevszkivel találkozni. A csütörtöki kormányinfón arról is beszélt kérdésünkre a Miniszterelnökség minisztere, hogy a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos perek helye a józan ész szerint a közigazgatási bíróságokon lenne.

Ha Gruevszki itt lehet, befogadnánk-e a katalán exelnököt is? Megkérdeztük

Nem találkozott Orbán Viktorral Nikola Gruevszki körözés alatt álló volt macedón miniszterelnök, mióta Magyarországon van – derült ki Gulyás Gergelynek az Azonnali kérdésére adott válaszából kormányinfón. A korrupció miatt Macedóniában két éves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki kedden jelentette be Facebook-oldalán: menedékjogot kért Magyarországon.

„A miniszterelnök jót szórakozott azokon a különböző sajtótermékekben megjelent álhíreken, mely szerint az ő lakásában lakna Gruevszki”

– tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Utóbbiról az Azonnali is írt szerdán, megkérdeztük Orbán sajtófőnökét, Havasi Bertalant, aki azt válaszolta nekünk: ostobaságokkal ne foglalkozzunk.

Ugyanakkor Gulyás azon kérdésre, miszerint a magyar miniszterelnök a jövőben fog-e Gruevszkivel találkozni, úgy reagált: „jövendőmondó nem vagyok”, „más embereknek a következő évtizedekben szervezett programjairól, ha nem haragszik, nem tudok tájékoztatást adni, ha ez baj, vállalom”.

Ha jönne a katalán exelnök, őt is Budapesten kéne meghallgatni

Gulyást arról is kérdezte az Azonnali, hogy a nem a korrupció miatt elítélt, hanem a nemzeti önrendelkezésért vívott harca miatt hazájában politikai üldözött Carles Puigdemont katalán exelnököt befogadná-e Magyarország. Gulyás szerint erről nem a kormány, hanem az illetékes hatóságok döntenének, ezért ha a volt katalán elnök itt nyújtana be menedékjogi kérelmet, azt is elbírálnák a hatóságok. A miniszter szerint biztonsági okokból őt is megilletné, hogy Budapesten hallgassák meg.

És vajon egyetért-e azzal Gulyás, hogy aki menekül, az a származási országához legközelebb eső biztonságos országban keressen menedéket?

A miniszter szerint ez fontos elv, de „bármely polgárt a világon megillet” a jog, hogy Magyarországon adjon be menedékjogi kérelmet. Utóbbi azért érdekes, mert a hatóságok számtalan alkalommal utasítják vissza háború elől menekülő menedékkérők kérelmét, mondván Szerbiából jönnek, vagyis egy biztonságos országból és nyilvánvalóan Macedóniához nem Magyarország a legközelebb fekvő biztonságos ország.

Gulyás azt viszont nem volt hajlandó egyetlen újságíró kérdésére sem elárulni, hogy Gruevszki milyen útvonalon vagy járművel érkezett Magyarországra, így azt sem mondta el, áthaladt-e más biztonságos országon. Annyit mondott csak a kormányinfón: Gruevszki egy nem Macedóniában lévő magyar külképviseleten jelezte, hogy hazánkban szeretne menedékkérelmet beadni.

Közérdekű adatigénylők, figyelem!

Milyen további hatásköröket akarnak utalni a közigazgatási bíróságokhoz, ott kellene-e lefolytatni a közszférában zajló munkaügyi pereket, vagy például a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatosakat? Erről is kérdezte az Azonnali Gulyást. A miniszter szerint például a munkaügyi perek továbbra is a munkaügyi bíróságoknál maradnak, a többi kérdésben pedig az országgyűlésnek kell döntenie. Ám a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban már úgy fogalmazott:

nem akar ezzel kapcsolatosan prejudikálni, de szerinte a józan ész szabályai szerint ezek inkább a közigazgatósági bíróságokra tartoznának.

Az Azonnali végezetül arról is kérdezte Gulyást, Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretével összehangban valóban ingyenes és kötelező lesz-e a bárányhimlő elleni oltás 2019 január elsejétől.

„Ha Lázár miniszter úr ilyet ígért, akkor mindent meg fogok tenni, hogy ez így legyen” – mondta, hozzátéve, hogy a jelenlétében a kérdés nem volt napirenden, így megígérte, hogy utánanéz.

Nagyon kemény szabályokat játszott ki az Azonnali a miniszterrel

Az Azonnali bejutása a kormányinfóra egyébként ezúttal sem volt zökkenőmentes, először visszautasították a regisztrációnkat, majd annak ellenére sem akartak beengedni a portán, hogy Gulyás Gergely telefonon megígérte, szól az érdekünkben, így nyugodtan mehetünk. Végül csak úgy juthatott be az Azonnali, hogy mikor a miniszter a helyszínre érkezett, vele együtt már mi is besétálhattunk, vagyis ahogy korábban mondta, „együtt kijátszottuk a nagyon kemény szabályokat”.

FOTÓ: Bruzák Noémi / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek