Demeter Márta! – hangzott Orbán sajtófőnökének reakciója arra, Gruevszki a miniszterelnöknél bujkál-e

2018.11.14. 13:10

Havasi Bertalan azt javasolta az Azonnalinak, hogy ostobaságokkal ne foglalkozzunk. Eközben miután a körözött macedón exminiszterelnök Magyarországon van, a szkopjei polgármester lemondta novemberre tervezett budapesti látogatását, az Európai Néppárt pedig hivatalos magyarázatot vár Magyarországtól.

Demeter Márta! – hangzott Orbán sajtófőnökének reakciója arra, Gruevszki a miniszterelnöknél bujkál-e

Ostobaságokkal ne foglalkozzanak – ezt javasolta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az Azonnalinak, mikor rákérdeztünk nála arra a Macedóniában terjedő sajtóhírre, mely szerint Nikola Gruevszki körözött macedón exminiszterelnök egyenesen a magyar kormányfő otthonában tartózkodik-e jelenleg. Ezt a macedón 1TV írta, amit a 444 vett észre, ezért rákérdeztünk Havasinál, hogy igaz-e ez, és ha igen, tervez-e esetleg további menedékkérőket is befogadni a magyar miniszterelnök. 

Havasi Bertalan egyébként válaszában szakmai javaslatot is tett az Azonnalinak, ugyanis a szemünkre vette, hogy korábban elsőként írtuk meg az LMP-társelnök Demeter Márta írásbeli kérdését, amelyben azt – a kormány által cáfolt információt – állította, hogy a miniszterelnök lánya Ciprusról Budapestre utazott katonai repülőgéppel. Ezért azt javasolta nekünk: inkább kerüljünk el egy újabb fiaskót.

Na de mi is ez az egész Gruevszki-ügy?

+ Nikola Gruevszki a macedónok korrupcióért elítélt, szökésben lévő volt miniszterelnöke tegnap Facebookon jelentette be: Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

+ Azt, hogy Gruevszki Magyarországon van, a macedón belügyminisztérium megerősítette, nekik pedig a Deutsche Welle szerint magyar oldalról kedd este erősítették meg, hogy Gruevszki magyar földön tartózkodik.

+ Nagy kérdés, hogyan juthatott be egyáltalán Gruevszki az országba, mert tavaly elvették tőle az útlevelét.

+ Szijjártó Péter külügyminiszter viszont nem kívánt érdemi választ adni tegnapi sajtótájékoztatóján az ügyben, ugyanis annyit mondott a 444 beszámolója szerint: „ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére”.

Macedónia külügyminisztériumába kérette a szkopjei magyar nagykövetet, a macedón rendőrség pedig tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen

+ A Helsinki Bizottság szerint pedig Gruevszkinek „a drákói hazai szabályok és gyakorlat szerint a tranzitzónában volna a helye, ahova csak hosszas szerbiai várakozás után léphetne be”.

Az ügy egyébként kezd nemzetközi botránnyá fajulni: az SDK.mk információi szerint Petre Shilegov, Szkopje szociáldemokrata polgármestere csütörtök délelőtt lemondta Tarlós István budapesti főpolgármesternél való, november 22-re tervezett munkalátogatását. Shilegov a macedón főváros több köztulajdonnal álló vállalkozásának vezetőjével utazott volna Budapestre, ahol tömegközlekedésről, parkosításról, és urbanisztikai fejlesztésekről beszéltek volna – a terv azonban a keddi események fényében kútba esett.

A macedón 1tv az Európai Néppártot is megkereste az ügyben: Andrej Kovacsev, az EPP bolgár származású, nyugat-balkáni bővítésért felelős EP-képviselője kifejtette, egyelőre hivatalos reakciót várnak a magyar álláspontot illetően. Amennyiben az ügyben az EPP elhatárolódna Orbántól Gruevszki bújtatása miatt, az már csak azért is pikáns volna, mert hivatalosan Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE is az Európai Néppárt tagja.

FOTÓ: Nikola Gruevszki / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek