+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. november 14. szerda, 08:00
Találgatás helyett érdemes fellapozni a Bibliát ahhoz, hogy egész pontos választ kapjunk Jézustól akár a hajléktalankérdésre is.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

 

A harmadik napon – amit most vegyünk szerdának – ugyebár úgy esett, hogy Isten megteremtette a szárazföldeket és a növényeket. Ez áll legalábbis a Bibliában, és bár számos bizonyítékkal rendelkezik a tudomány manapság arról, hogy ez az elbeszélés némileg pontatlan, mégis sokan hisznek a helyességében. 

 

A Biblia az emberi történelem egyik legnagyobb hatású könyve, évezredek óta része az emberi kultúrának: nevében, rá hivatkozva sok jót és sok rosszat is elkövettek már. 

 

Nyár óta tudjuk, hogy a magyar kormány is valahol a Bibliát tekinti szellemi alapjának, hiszen legújabb, éppen érvényes önmeghatározása szerint kereszténydemokráciát épít. Ha úgy vesszük, hogy ez ebben az esetben nem csupán annyiban akar kimerülni, hogy ezen az alapon utáljuk a muszlimokat, akkor felmerül pár kérdés.

 

Mit mondana Jézus?

 

Jézus Krisztus vita nélkül a világtörténelem és az emberi civilizáció egyik legnagyobb hatású alakja, mondom ezt úgy, hogy nem vagyok vallásos ember. Bár voltak emlékeim az Újszövetségről gyerekkori hittanórákról és misékről, nem emlékszem, hogy valaha is egyben elolvastam volna a szöveget.

 

Az elmúlt hónapokban azonban szépen lassan átrágtam magam rajta, különös figyelemmel a Jézus életéről szóló beszámolókra, amelyek – történészi szemmel vizsgálva – borzasztó hiányosak, rengeteg kérdést hagynak nyitva, és gyakran önmagukkal is teljes ellentmondásban vannak.

 

Azt valószínűleg sosem fogjuk megfejteni, hogy akkor mi is volt a helyzet valójában Jézussal, tehát hogy tényleg járt-e a vízen, vagy gyógyított-e kézrátétellel, vagy Isten fia volt-e: ezekben a dolgokban lehet hinni.

 

Az evangéliumok szövegeit átolvasva azonban teljesen világos az erkölcsi üzenete, még úgy is, ha – ismétlem, nem hívő emberként – lehántom róla a teológiát. Ez az üzenet a következő:

 

Legyetek jófejek a többi emberrel!

 

Elég egyszerű, mégis forradalmi üzenet. Az emberek tapasztalataim szerint jó esetben a családjukkal és pár barátukkal jófejek, vagy olyan helyzetben, ha az nekik is előnyös valamiért. Erre jön ez a fickó, és azt mondja, hogy nem: mindenkivel legyél jófej, legyen ez az alapbeállítás.

 

Segíts a bajba jutottakon, segíts a szegényeken, dolgozz azon, hogy jobb hely legyen a világ: tényleg korszakalkotó üzenet. Belátásához talán még Istenben sem kell hinni hozzá.

 

Ehhez képest

 

A kereszténydemokráciát építő, tehát Jézus Krisztust nyilván egyfajta szellemi origónak tekintő magyar kormány azonban mintha éppen e fontos üzenettel szemben cselekedne. 

 

Gyűlöld azt, aki nem ért veled egyet; gyűlöld azt, aki bajba jutott; gyűlöld azt, aki a segítségedet kéri. Gondolj csak magadra! – üzeni a magyar egyházi személyek nagy része által támogatott Fidesz-kormány rengeteg lépése, a migránsok ellen szított gyűlölettől kezdve a hajléktalanlét kriminalizálásáig.

 

Hiszen persze sokféleképpen lehet értelmezni az evangéliumot, más és más dolgokat lehet kiemelni belőle, az utolsó ítéletről szóló szakasz (Mt 25,31-46) elég egyértelműnek tűnik:

 

„Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni. Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra? Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre.”

 

Ha pedig csupán a kormánypárti vállalkozók és politikusok egyre növekvő vagyonára tekintünk, rögtön eszünkbe juthat az, hogy

 

Jézus kevésszer volt annyira ideges, mint amikor gazdag emberekkel találkozott.
 

A teve meg a tű foka ugyebár.

 

Mi csak azért legyünk jófejek

 

A hajléktalanokat baszogató propagandacímlapok korában talán egyértelmű kijelentés, de az ország tényleg morális válságban van: úgy érzem, hogy tulajdonképpen bármilyen cselekedetet képes racionalizálni a társadalom: becsukjuk a szemünket és arrébb fordítjuk a fejünket, miközben mások – önhibájukból vagy azon kívül – szenvednek, és ráadásként még az irányított gyűlölet céltáblái is lesznek.

 

Nem kéne hagyni.

 

Nehéz dolog ez, mert a kormány és propagandája nyilván a félelmeinkre és az abból fakadó legaljasabb ösztöneinkre próbál rájátszani, megpróbálja szembefordítani az embereket egymással.

 

A tanulság tehát az, hogy bármit is harsog a mindenkori kormánypropaganda, mi tartsuk magunkat valamiféle erkölcsi mércéhez; próbáljuk megtalálni az empátiát magunkban. Ha hiszed, ha nem – ha hiszel, ha nem –, Jézus általam fent interpretált fő üzenete elég jó irány ehhez.

 

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás