+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. november 14. szerda, 08:00
Találgatás helyett érdemes fellapozni a Bibliát ahhoz, hogy egész pontos választ kapjunk Jézustól akár a hajléktalankérdésre is.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

 

A harmadik napon – amit most vegyünk szerdának – ugyebár úgy esett, hogy Isten megteremtette a szárazföldeket és a növényeket. Ez áll legalábbis a Bibliában, és bár számos bizonyítékkal rendelkezik a tudomány manapság arról, hogy ez az elbeszélés némileg pontatlan, mégis sokan hisznek a helyességében. 

 

A Biblia az emberi történelem egyik legnagyobb hatású könyve, évezredek óta része az emberi kultúrának: nevében, rá hivatkozva sok jót és sok rosszat is elkövettek már. 

 

Nyár óta tudjuk, hogy a magyar kormány is valahol a Bibliát tekinti szellemi alapjának, hiszen legújabb, éppen érvényes önmeghatározása szerint kereszténydemokráciát épít. Ha úgy vesszük, hogy ez ebben az esetben nem csupán annyiban akar kimerülni, hogy ezen az alapon utáljuk a muszlimokat, akkor felmerül pár kérdés.

 

Mit mondana Jézus?

 

Jézus Krisztus vita nélkül a világtörténelem és az emberi civilizáció egyik legnagyobb hatású alakja, mondom ezt úgy, hogy nem vagyok vallásos ember. Bár voltak emlékeim az Újszövetségről gyerekkori hittanórákról és misékről, nem emlékszem, hogy valaha is egyben elolvastam volna a szöveget.

 

Az elmúlt hónapokban azonban szépen lassan átrágtam magam rajta, különös figyelemmel a Jézus életéről szóló beszámolókra, amelyek – történészi szemmel vizsgálva – borzasztó hiányosak, rengeteg kérdést hagynak nyitva, és gyakran önmagukkal is teljes ellentmondásban vannak.

 

Azt valószínűleg sosem fogjuk megfejteni, hogy akkor mi is volt a helyzet valójában Jézussal, tehát hogy tényleg járt-e a vízen, vagy gyógyított-e kézrátétellel, vagy Isten fia volt-e: ezekben a dolgokban lehet hinni.

 

Az evangéliumok szövegeit átolvasva azonban teljesen világos az erkölcsi üzenete, még úgy is, ha – ismétlem, nem hívő emberként – lehántom róla a teológiát. Ez az üzenet a következő:

 

Legyetek jófejek a többi emberrel!

 

Elég egyszerű, mégis forradalmi üzenet. Az emberek tapasztalataim szerint jó esetben a családjukkal és pár barátukkal jófejek, vagy olyan helyzetben, ha az nekik is előnyös valamiért. Erre jön ez a fickó, és azt mondja, hogy nem: mindenkivel legyél jófej, legyen ez az alapbeállítás.

 

Segíts a bajba jutottakon, segíts a szegényeken, dolgozz azon, hogy jobb hely legyen a világ: tényleg korszakalkotó üzenet. Belátásához talán még Istenben sem kell hinni hozzá.

 

Ehhez képest

 

A kereszténydemokráciát építő, tehát Jézus Krisztust nyilván egyfajta szellemi origónak tekintő magyar kormány azonban mintha éppen e fontos üzenettel szemben cselekedne. 

 

Gyűlöld azt, aki nem ért veled egyet; gyűlöld azt, aki bajba jutott; gyűlöld azt, aki a segítségedet kéri. Gondolj csak magadra! – üzeni a magyar egyházi személyek nagy része által támogatott Fidesz-kormány rengeteg lépése, a migránsok ellen szított gyűlölettől kezdve a hajléktalanlét kriminalizálásáig.

 

Hiszen persze sokféleképpen lehet értelmezni az evangéliumot, más és más dolgokat lehet kiemelni belőle, az utolsó ítéletről szóló szakasz (Mt 25,31-46) elég egyértelműnek tűnik:

 

„Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni. Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra? Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre.”

 

Ha pedig csupán a kormánypárti vállalkozók és politikusok egyre növekvő vagyonára tekintünk, rögtön eszünkbe juthat az, hogy

 

Jézus kevésszer volt annyira ideges, mint amikor gazdag emberekkel találkozott.
 

A teve meg a tű foka ugyebár.

 

Mi csak azért legyünk jófejek

 

A hajléktalanokat baszogató propagandacímlapok korában talán egyértelmű kijelentés, de az ország tényleg morális válságban van: úgy érzem, hogy tulajdonképpen bármilyen cselekedetet képes racionalizálni a társadalom: becsukjuk a szemünket és arrébb fordítjuk a fejünket, miközben mások – önhibájukból vagy azon kívül – szenvednek, és ráadásként még az irányított gyűlölet céltáblái is lesznek.

 

Nem kéne hagyni.

 

Nehéz dolog ez, mert a kormány és propagandája nyilván a félelmeinkre és az abból fakadó legaljasabb ösztöneinkre próbál rájátszani, megpróbálja szembefordítani az embereket egymással.

 

A tanulság tehát az, hogy bármit is harsog a mindenkori kormánypropaganda, mi tartsuk magunkat valamiféle erkölcsi mércéhez; próbáljuk megtalálni az empátiát magunkban. Ha hiszed, ha nem – ha hiszel, ha nem –, Jézus általam fent interpretált fő üzenete elég jó irány ehhez.

 

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás