Mit mondana Jézus a kereszténydemokráciánkra?

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2018.11.14. 08:00

Találgatás helyett érdemes fellapozni a Bibliát ahhoz, hogy egész pontos választ kapjunk Jézustól akár a hajléktalankérdésre is.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már ma reggel megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

A harmadik napon – amit most vegyünk szerdának – ugyebár úgy esett, hogy Isten megteremtette a szárazföldeket és a növényeket. Ez áll legalábbis a Bibliában, és bár számos bizonyítékkal rendelkezik a tudomány manapság arról, hogy ez az elbeszélés némileg pontatlan, mégis sokan hisznek a helyességében. 

A Biblia az emberi történelem egyik legnagyobb hatású könyve, évezredek óta része az emberi kultúrának: nevében, rá hivatkozva sok jót és sok rosszat is elkövettek már. 

Nyár óta tudjuk, hogy a magyar kormány is valahol a Bibliát tekinti szellemi alapjának, hiszen legújabb, éppen érvényes önmeghatározása szerint kereszténydemokráciát épít. Ha úgy vesszük, hogy ez ebben az esetben nem csupán annyiban akar kimerülni, hogy ezen az alapon utáljuk a muszlimokat, akkor felmerül pár kérdés.

Mit mondana Jézus?

Jézus Krisztus vita nélkül a világtörténelem és az emberi civilizáció egyik legnagyobb hatású alakja, mondom ezt úgy, hogy nem vagyok vallásos ember. Bár voltak emlékeim az Újszövetségről gyerekkori hittanórákról és misékről, nem emlékszem, hogy valaha is egyben elolvastam volna a szöveget.

Az elmúlt hónapokban azonban szépen lassan átrágtam magam rajta, különös figyelemmel a Jézus életéről szóló beszámolókra, amelyek – történészi szemmel vizsgálva – borzasztó hiányosak, rengeteg kérdést hagynak nyitva, és gyakran önmagukkal is teljes ellentmondásban vannak.

Azt valószínűleg sosem fogjuk megfejteni, hogy akkor mi is volt a helyzet valójában Jézussal, tehát hogy tényleg járt-e a vízen, vagy gyógyított-e kézrátétellel, vagy Isten fia volt-e: ezekben a dolgokban lehet hinni.

Az evangéliumok szövegeit átolvasva azonban teljesen világos az erkölcsi üzenete, még úgy is, ha – ismétlem, nem hívő emberként – lehántom róla a teológiát. Ez az üzenet a következő:

Legyetek jófejek a többi emberrel!

Elég egyszerű, mégis forradalmi üzenet. Az emberek tapasztalataim szerint jó esetben a családjukkal és pár barátukkal jófejek, vagy olyan helyzetben, ha az nekik is előnyös valamiért. Erre jön ez a fickó, és azt mondja, hogy nem: mindenkivel legyél jófej, legyen ez az alapbeállítás.

Segíts a bajba jutottakon, segíts a szegényeken, dolgozz azon, hogy jobb hely legyen a világ: tényleg korszakalkotó üzenet. Belátásához talán még Istenben sem kell hinni hozzá.

Ehhez képest

A kereszténydemokráciát építő, tehát Jézus Krisztust nyilván egyfajta szellemi origónak tekintő magyar kormány azonban mintha éppen e fontos üzenettel szemben cselekedne. 

Gyűlöld azt, aki nem ért veled egyet; gyűlöld azt, aki bajba jutott; gyűlöld azt, aki a segítségedet kéri. Gondolj csak magadra! – üzeni a magyar egyházi személyek nagy része által támogatott Fidesz-kormány rengeteg lépése, a migránsok ellen szított gyűlölettől kezdve a hajléktalanlét kriminalizálásáig.

Hiszen persze sokféleképpen lehet értelmezni az evangéliumot, más és más dolgokat lehet kiemelni belőle, az utolsó ítéletről szóló szakasz (Mt 25,31-46) elég egyértelműnek tűnik:

„Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni. Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra? Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre.”

Ha pedig csupán a kormánypárti vállalkozók és politikusok egyre növekvő vagyonára tekintünk, rögtön eszünkbe juthat az, hogy

Jézus kevésszer volt annyira ideges, mint amikor gazdag emberekkel találkozott.
 

A teve meg a tű foka ugyebár.

Mi csak azért legyünk jófejek

A hajléktalanokat baszogató propagandacímlapok korában talán egyértelmű kijelentés, de az ország tényleg morális válságban van: úgy érzem, hogy tulajdonképpen bármilyen cselekedetet képes racionalizálni a társadalom: becsukjuk a szemünket és arrébb fordítjuk a fejünket, miközben mások – önhibájukból vagy azon kívül – szenvednek, és ráadásként még az irányított gyűlölet céltáblái is lesznek.

Nem kéne hagyni.

Nehéz dolog ez, mert a kormány és propagandája nyilván a félelmeinkre és az abból fakadó legaljasabb ösztöneinkre próbál rájátszani, megpróbálja szembefordítani az embereket egymással.

A tanulság tehát az, hogy bármit is harsog a mindenkori kormánypropaganda, mi tartsuk magunkat valamiféle erkölcsi mércéhez; próbáljuk megtalálni az empátiát magunkban. Ha hiszed, ha nem – ha hiszel, ha nem –, Jézus általam fent interpretált fő üzenete elég jó irány ehhez.

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hetente háromszor küldjük!

 
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek