Közép-európai Spitzenkandidattal fordulnak rá az EP-választásra az EU-kritikusok

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.14. 20:55

Mire megy majd a néppárti Manfred Weber és a szocdem Frans Timmermans ellen az euroszkeptikus cseh?

Közép-európai Spitzenkandidattal fordulnak rá az EP-választásra az EU-kritikusok

A Cseh Televízió információi szerint az az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) a cseh Jan Zahradilt választották a pártcsalád csúcsjelöltjének az Európai Bizottság élére – írja a Prague Monitor

Az ECR jelenleg a harmadik legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, Zahradilnak (akinek maximum matematikai esélyei lehetnek) az Európai Néppárt csúcsjelöltjével, Manfred Weberrel, és Frans Timmermanssal kell megmérkőznie, aki az Európai Szocialisták Pártjának indulója. Az ECR úgy számol, hogy harmadik helyüket meg fogják tudni tartani a 2019 májusi EP-választások után is. 

A cseh politikus a liberális-konzervatív Polgári Demokrata Párt képviseletében jutott be az Európai Parlamentbe, tulajdonképpen már Csehország 2004-es csatlakozásától kezdve ott ül.

Ő maga erősen EU-szkeptikusnak vallja magát, holott az ECR nem az (sokan annak tartják, de csupán EU-kritikusnak minősül). Zahradil ugyanakkor tagadja az emberi szerepet a klínaváltozásban is,

viszont a melegházasság vagy a migráció kérdésében például liberális álláspontokat szokott hangoztatni.

És ha már itt tartunk, megmutatjuk egy táblázaton az EP pártcsaládjainak álláspontját Unióval, NATO-val, egyebekkel kapcsolatban:


 

FOTÓ: flickr.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek