+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. november 13. kedd, 13:25
Samu Tamás szerint bár nem kellett volna luhanszki útjáról szólnia a Jobbiknak, de azért bánja, hogy nem szólt.

Az Azonnali elérte Samu Tamás Gergőt, akivel kapcsolatban tegnap írtuk meg, hogy a kelet-ukrajnai szakadár állam, az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság választásán vett részt megfigyelőként. A választást jogtalannak ítélte meg korábban Ukrajna, az USA és az EU is.

 

A Békés Megyei Közgyűlés jobbikos frakcióvezetője – aki nemrégiben az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzati Kongresszusának bizottsági tagja is lett – bánja, hogy a pártja nem tudott arról, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszkban megfigyelőként részt vett a választásokon.

 

Samu kérdésünkre elmondta: egy nyugati újságíró barátja hívta meg, hogy vegyen részt felügyelőként a választásokon, akinek a kilétét nem akarta felfedni. Azért mondott igent, mert magánszemélyként szabadon dönthet idejéről, valamint a külpolitika iránt érdeklődőként személyesen akart meggyőződni arról, hogy mi folyik a szakadár régióban.

 

A területet Oroszország felől, repülőgépen és autón közelítette meg, az utazás költségeit pedig a meghívója, a fent említett újásgíró állta.

 

Samu az Azonnalinak azt is elmondta, szerinte nem szükséges sem a Jobbikot, sem az Európa Tanácsot informálnia, ha ilyesmiben vesz részt.

 

„Az Európa Tanácsnak több száz bizottsági tagja van, nem hiszem, hogy minden utazásukról beszámolnának. Azért nem szóltam a pártnak, mert nem Sneider Tamást hívták meg, hanem engem, magánszemélyként. Ugyanakkor lehet, hogy a Jobbiknak kellett volna szólni, ugyanis a hírekben mindenhol a Jobbikról, és nem az én magánakciómról beszéltek” – mondta.

 

Ilyenkor illik valami nekik tetszőt mondani

 

A politikus elmondta azt is, mit értett az alatt, hogy a választás hírét el fogja hozni Magyarországra. A Luhanszki Információs Központnak nyilatkozta ezt a jobbikos politikust a választást követően.

 

„Konkrét kérdésre válaszoltam, és ilyenkor illik valami nekik tetszőt mondani. Egyébként nincs ebben semmi kivetnivaló, Gyöngyösi Márton is tartott sajtótájékoztatót, miután hazajött a Krím-félszigetről, én ilyet nem akarok, csupán egy cikket írnék egy olyan orgánumnak, amely fogékony lenne a leközlésére” – mondta Samu az Azonnalinak.

 

Hétfőn azt is megírtuk, hogy a Jobbikban rendesen kiakadtak Samu luhanszki utazásán, így megkérdeztük tőle azt is, számít-e bármiféle szankcióra. Mint kiderült, nem:

 

„Nem szegtem meg a Jobbik szabályzatát, bár – ismétlem – szerencsésebb lett volna, ha lekommunikálom a párt elnökségével az utazást”

 

 – mondta Samu Tamás Gergő az Azonnalinak. 

 

FOTÓ: Anton Shekotsov/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagoltak egy Marx-szobrot.

Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás