Lecserélnék-e a székely csajokat lengyelre a jobbikosok?

2018.11.12. 17:02

Messziről hallatszott a vasárnapi varsói függetlenségi menetben a Polak, Węgier, dwa bratanki, amit jobbikosok egy csoportja kiabált egy hatalmas kétnyelvű molinó mögött. Megkérdeztük, mit keresnek itt, hoznának-e haza lengyel nőket, és miért nem barátkoznak a néppártosodás jegyében a mérsékelt lengyel ellenzékkel. Videó!

November 11-én ünnepelte függetlenségének százéves évfordulóját Lengyelország. Ezen alkalomból mintegy kétszázezres felvonulást össznépi szerveztek Varsó központjában. A tömegben elvétve lehetett találkozni kósza magyarokkal, a Jobbik viszont szervezetten érkezett. Egy hatalmas „Évszázadnyi függetlenség, évezrednyi barátság, tartson mindkettő örökké!” feiratú molinó mögött sorakoztak fel, és kitartóan skandálták felváltva a „Polak, Węgier, dwa bratanki” (azaz lengyel, magyar, két jó barát) és a „Ria, Ria, Hungária” rigmusokat.

Három országgyűlési képviselő is jelen volt: Szávay István, Farkas Gergely és Pintér Tamás. Őket arról kérdeztük, hogy a lengyel-magyar barátság jegyében nem veszik-e fel a kapcsolatot a lengyel kormánypárti PiS-szel, amely egyébként a Fidesszel van jóban.

Szávay István szerint a lengyel-magyar barátság nem pártpolitikai kérdés, hanem sokkal több annál. Pedig a meneten az első idős bácsi, aki nyilatkozott az Azonnalinak, rögtön Orbánt üdvözölte,

amint meghallotta, hogy magyarok vagyunk. 

Viszont ha nem a PiS, akkor a jobboldali ellenzéki Polgári Platform (PO) vagy a Parasztpárt lehetne ideális partnere a néppártosodni vágyó Jobbiknak, ilyen kapcsolatokkal könnyebb lenne bejutni az Európai Néppárt frakciójába a májusi EP-választás után – vetettük fel. (Sneider Tamás Jobbik-elnök nyáron az Azonnalinak azt nyilatkozta ugyanis, hogy pártja szívesen beülne oda, ezt célozták meg.)

„Én nem akarok bekerülni a néppárti frakcióba, szerintem nekünk semmi keresnivalónk nincs a néppárti frakcióban”

– mondta erre Szávay István.

A videóból az is kiderül, hogy lecserélnék-e a jobbikosok a székely barátnőket a hírhedten szép lengyel nőkre a kultúrdiplomácia jegyében!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek