+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. november 11. vasárnap, 19:00
Eltelt száz év a háború vége óta, de a Kárpát-medence most is pont olyan hely, mint amilyen a háborúba lépő Monarchia volt.

Száz éve ért véget a Nagy Háború. Nagy volt, véres volt, vérszivattyúk működtek a Somme-nál, az Isonzónál és még számtalan helyen. Meghalt és sebesült dédapáink nevére még emlékszünk. Szerbiában kilőtt szemű, vitézi címet kapott dédapámnak még a kitüntetései is megvannak. Hitvány kis bádoglapocskák, fellengzős szövegekkel, megmutatják a vér és a halál inflációját a húsdarálóban. 

 

Írhatnék arról, hogy mi minden lett akkor teljesen más. Hogy az I. világháború fegyverei tulajdonképp változatlanul itt vannak velünk ma is. Hogy tulajdonképpen egy nagy világháború volt, húsz év szünettel a két félidő között. Ezek mind nagyon érdekes dolgok volnának.

 

De mégis inkább arról írok, hogy a Boldog Békeidőkből

 

a háborúba lépő Monarchia mennyire ugyanolyan hely volt, mint a mostani Kárpát-medence.

 

Le volt maradva Európától. Zárkózott-zárkózott de utolérni sose bírta. Volt neki egy bécsi kormánya, folyamatos kamarillapolitikával és egy budapesti kormánya a magyar nagyság iránt érzett hamis, romantikus nosztalgiával. 

 

Már akkor is olyan kormányaink voltak, akiknek mindenkivel bajai voltak. A tótokkal, az oláhokkal, a zsidókkal, a pénzemberekkel és a szegényekkel. Már akkor is külföldre kényszerültek az igazi újítók, bár még be lehetett törni az elitbe. 

 

A Monarchia egy problémahalmaz volt. Milliók vándoroltak ki belőle már a háború előtt is. Ipara nőtt-nőtt, de a Ganz és a MÁVAG nem bírta például a MÁV mozdonyigényét se kielégíteni, német cégek segítettek be már akkor is. 

 

Nemzetiségeink ekkor még lobbiztak azért,  hogy a Monarchia politikai rendszere is igazodjon ahhoz, hogy a népesség fele se nem osztrák, se nem magyar.

 

Aztán persze mindenki meglepődött, hogy a 70 százalékban román Erdély és a 80 százalékban szlovák felvidék nem akart tovább a turulmadár szárnyai alatt lenni.

 

Pedig kérték szépen sokáig a turult, hogy hadd ülhessenek már ők is a hátára. 

 

Épült a birodalom, és ki tudja, ha még húsz évig békén épülhet, mi lett volna belőle. Talán lett volna rendes földreform, föderatív állam, ilyenek.
De nem lett. Nem lett, mert Ő Birodalmi Felsége és Birodalmi Kormányai háborúba kezdtek. Ki tudja, valószínűleg ki sem maradhattak volna belőle. 

 

Olyan háborúba, amitől a Monarchia győzelme esetén se remélhetett volna semmit. Az Isonzónál, de Gorlicénél is tökéletesen értelmetlen dolgokon ment a csata. Mackensen elfoglalta Bukarestet, hogy aztán kivonuljon onnan.

 

A vereség pedig katasztrófa volt. Nemcsak azért, mert vérveszteség volt, hanem  azért is, mert az előző ötven év minden problémája önálló életre kelt és pusztítani kezdett. Szétverte Európa amúgyis egyik legszegényebb részét, hogy az azóta se állt fel a pofonból.

 

Személyes hősi történetek vannak, ott csörögnek a felismerhetetlenségig kifakult egykori felvarrón. Rájuk emlékezzünk és arra, hogy ha ma lenne ugyanaz a helyzet, mint 1914-ben, ugyanúgy küldenének minket halálba, mint akkor. 

 

Tehát lehet fikázni Merkelt és Macront, ahogy ott áll lehajtott fejjel a síroknál, csak jusson eszünkbe az, hogy Európának az a boldog és gazdag fele, amelyik be tudta fejezni a háborút, és az a boldogtalan és szegény, amelyik még nem.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, tessék lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás