Már a sarkkörön túl sem tudnak nyugodtan költeni a madarak

Szerző: Bakodi Péter
2018.11.09. 18:00

Kíméletlenül kifosztják a fészkeket a sarkvidéki ragadozók: ez is az éghajlatváltozás miatt van.

Már a sarkkörön túl sem tudnak nyugodtan költeni a madarak

Az északi-sarkvidéki ragadozók egyre többször fosztják ki a nyílt partszakaszokon fészkelők madarak fészkeit, amivel a kihalás szélére sodornak egyes fajokat, és ebben a jelenségben a klímaváltozás komoly szerepet játszik – állítják európai biológusok a Science magazin legújabb számában közölt tanulmányban. Az ilyen jellegű zsákmányszerzés az utóbbi évtizedekben megháromszorozódott a régióban. 

Az éghajlatváltozás miatt az olyan ragadozók, mint például a sarki róka életmódja és táplálkozási szokásai is átalakulóban vannak. A madártojás egyre nagyobb hányadát teszi ki a ragadozók étrendjének.

Emiatt a jelenlegi madárpopuláció nagysága már rövid időn belül fenntarthatatlanná válik.

Az olyan kritikusan veszélyeztetett fajok számára, mint például a lenti videón látható kanalas partfutó, ez az utolsó szög lehet a koporsóban –nyilatkozta a BBC-nek a tanulmány egyik szerzője, Székely Tamás. A University of Bath Milner Centre for Evolution intézetének magyar származású kutatója szerint az általuk rögzített adatok egyértelműek a tekintetben, hogy a klímaváltozásnak jelentős szerepe van a fészekrablások növekedésében, amely azonban nem csak a sarkvidéket érinti, hanem egy globális probléma.

Európa, Ázsia és Észak-Amerika délebbi területein ugyancsak egyre gyakrabban rabolják ki a madárfészkeket a ragadozók. Ugyanakkor a trópusokon és a déli féltekén csak kisebb mértékű növekedést tapasztaltak.

A kutatásban ugyancsak résztvevő Vojtěch Kubelka, a prágai Károly Egyetem kutatója úgy látja, hogy a fészkek biztonsága szempontjából

az északi sarkvidék már nem egy biztonságos költőhely a költöző partimadarak számára, hanem egy kiterjedt ökológiai csapda.

FOTÓ: Instagram / @aniuiemilia

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek