+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2018. november 9. péntek, 18:00
Kíméletlenül kifosztják a fészkeket a sarkvidéki ragadozók: ez is az éghajlatváltozás miatt van.

Az északi-sarkvidéki ragadozók egyre többször fosztják ki a nyílt partszakaszokon fészkelők madarak fészkeit, amivel a kihalás szélére sodornak egyes fajokat, és ebben a jelenségben a klímaváltozás komoly szerepet játszik – állítják európai biológusok a Science magazin legújabb számában közölt tanulmányban. Az ilyen jellegű zsákmányszerzés az utóbbi évtizedekben megháromszorozódott a régióban. 

 

Az éghajlatváltozás miatt az olyan ragadozók, mint például a sarki róka életmódja és táplálkozási szokásai is átalakulóban vannak. A madártojás egyre nagyobb hányadát teszi ki a ragadozók étrendjének.

 

Emiatt a jelenlegi madárpopuláció nagysága már rövid időn belül fenntarthatatlanná válik.

 

Az olyan kritikusan veszélyeztetett fajok számára, mint például a lenti videón látható kanalas partfutó, ez az utolsó szög lehet a koporsóban –nyilatkozta a BBC-nek a tanulmány egyik szerzője, Székely Tamás. A University of Bath Milner Centre for Evolution intézetének magyar származású kutatója szerint az általuk rögzített adatok egyértelműek a tekintetben, hogy a klímaváltozásnak jelentős szerepe van a fészekrablások növekedésében, amely azonban nem csak a sarkvidéket érinti, hanem egy globális probléma.

 

 

Európa, Ázsia és Észak-Amerika délebbi területein ugyancsak egyre gyakrabban rabolják ki a madárfészkeket a ragadozók. Ugyanakkor a trópusokon és a déli féltekén csak kisebb mértékű növekedést tapasztaltak.

 

A kutatásban ugyancsak résztvevő Vojtěch Kubelka, a prágai Károly Egyetem kutatója úgy látja, hogy a fészkek biztonsága szempontjából

 

az északi sarkvidék már nem egy biztonságos költőhely a költöző partimadarak számára, hanem egy kiterjedt ökológiai csapda.

 

FOTÓ: Instagram / @aniuiemilia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás