Hivatalosan is libsi lett a Momentum!

Szerző: Fekő Ádám
2018.11.09. 12:15

Mondjuk ők nem akarnak jelzőháborút vívni, mert lehet ezt ezerféleképpen hívni, de az európai liberális pártcsalád, az ALDE üdvözli őket a soraik között. A Liberálisok már be is jelentkeztek egy jó kis együttműködésre!

Hivatalosan is libsi lett a Momentum!

Már tudjuk is, melyik szitokszót foja használni a Fidesz a Momentumra, ugyanis az általában csak liberálisokként lehivatkozott ALDE európai pártcsalád épp üdvözölte sorai közt Fekete-Győr Andrásékat.

A jövő évi EP-választásokra gyúró párt ellenszavazat nélkül került be, viszont a párt magát nem akarja különösebben bekategorizálni.

„A párt hivatalos neve Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért. Itt sokfajta párt van, valaki centralistának hívja magát, valaki liberálisnak. A lényeg, hogy az ALDE minden egyes pártja Európa-párti, és a következő EU-választásokon egyértelműen Európa mellett lesz elkötelezve. Nem jelzőháborút kell vívni, az ideológiai elköteleződés abból a szempontból adott, hogy hasonlót gondolounk Európa jövőjéről" – mondta az Azonnalinak a párt szóvivője, Hajnal Miklós.

„Ami a legfontosabb, az, hogy itt vannak a legerősebb szövetségesek. A holland kormánypárt, akik legyőzték Geert Wilderst, és lehet, hogy itt lesznek Macronék is valamiféle szövetségben. Ez a fő üzenete a csatlakozásnak."

A döntésnek az elvi okokon túl pragmatikus okai voltak, amelyek például kizárták, hogy az Európai Néppárttot környékezzék meg:

„Régóta egyértelmű volt, hogy ide akarunk csatlakozni, felmerültek más alternatívák is korábban.

A többi pártcsaládban viszont vannak olyan magyar pártok, amik blokkolnák a mi felvételünket,

de amúgy is itt láttuk azt, hogy olyan pártokkal van tele a közösség, akik kiállnak európa mellett."

A Momentum pártcsaládjával a nyakába is vette Orbán Viktor egyik főellenségének jelenlétét is, hiszen az ALDE frakcióvezetője az a Guy Verhofstadt, akinek a Sargentini-jelentés elfogadása óta plakáton is szerepelteti arcát a magyar kormány, nemrég pedig ő maga is üzent a magyar embereknek egy Brüsszelben közlekedő plakátos kamionon, amin tulajdonképpen letolvajozta Orbánt. 

Érdemes megemlíteni, hogy a Momentum nem az első magyar párt, amit felvett az ALDE, ráadásul nehéz örökséget kapott velük: korábban az SZDSZ és a Fodor Gábor-féle Liberális Párt is bekerült. Utóbbi párt gratulált is közleményben, illetve mivel mégis csak Fodor Gábor pártjáról van szó, fel is ajánlotta nekik a hazai együttműködést is: 

„A Momentum csatlakozását követően tárgyalásokat kezdeményezünk a két párt vezetősége között az európai parlamenti választásokon való együttműködésről. Az a célunk, hogy a liberális erők minél jobban szerepeljenek, és ne egymást gyengítsék az előttünk álló, májusi szavazáson. A Magyar Liberális Párt felajánlja a Momentumnak, hogy megosztja a szövetségben gyűjtött tapasztalatait, és segíti a párt kapcsolatépítését a nemzetközi színtéren is.

Sok sikert kívánunk pártcsaládunk legújabb tagjának, a liberális Momentumnak!”
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek