Az antikváriusok legyőzték az Amazont

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.11.09. 14:42

Nemzetközi összefogás segített többek közt a magyar kereskedőkön is. Mondjuk őket nem nagyon érintette az, ami miatt kiakadtak világszerte az antikváriusok.

Az antikváriusok legyőzték az Amazont

Világszerte több száz használtkönyv-kereskedő lépett fel, és győzött egy szolidaritás-akció keretében az Amazon, pontosabban annak egyik piactere, az AbeBooks ellen, amiért az nyegle indoklás mellett bejelentette, hogy kivonul Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Dél-Koreából és Oroszországból.

Az AbeBooks csak annyit közölt az érintett kereskedőkkel, hogy november 30-a után nem támogatja majd ezeknek az országoknak az eladóit, és elnézést kért az okozott kellemetlenségekért.

A kereskedők ettől megijedtek, hiszen leginkább a külföldi piacon szokták értékesíteni az antik könyveiket. Hamarosan azonban az ILAB, a szervezet, amely a könyvkereskedők nemzetközi hálózata, felvette a kesztyűt. Különböző városokban demonstrációk is voltak, de ami fontosabb, hogy 26 országból vontak vissza a kereskedők könyveket az AbeBooksról: összesen mintegy három millió példányt.

A vállalat azt mondta, azért volt szükség az érintett országok lemorzsolására, mert egy harmadik fél, amely a pénzügyi szolgáltatásokért felelt, kivonult az érintett országokból,

a tiltakozás hatására azonban inkább kerestek egy másik pénzügyi szolgáltatót.

A magyarokat csak elméletileg érinti

Bösze Ádám, a Magyar Antikváriusok Egyesületének elnöke az Azonnalinak elmondta: ő nem tud arról, hogy magyar antikváriusok közül bárki árulna az AbeBookson.

A magyar antikváriumok inkább más oldalakon vannak jelen, többnyire olyanokon, amelyeket nem az Amazon tulajdonol. „Számos magyar antikvárium szerepel a nemzetközi piacon, például nemzetközi vásárok kiállítójaként vagy nagyon sokan vannak jelen az ILAB belső levelezőlistáján is” - mondja Bősze.

Annak, hogy az AbeBookson nincsenek magyarok, főleg az az oka, hogy a magyar antikvárium-piac jelentősen nyelvhez kötött.

Bösze ezt azzal magyarázza, hogy „akik az egyesülethez tartoznak, azok 90%-ban magyar nyelvű könyvekkel foglalkoznak. Ezek nem nagyon keltenek nemzetközi figyelmet. Másrészt a jelenlétnek az AbeBooks-on komoly költségei vannak: ha valaki feltölt oda 10 000 könyvet, akkor azért súlyos százeurókat kell havonta fizetni – akkor is, ha nem ad el semmit”.

FOTÓ: Pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek