Romániában most egy volt miniszterelnök került a hatóságok célkeresztjébe

2018.11.08. 20:59

Călin-Popescu Tăriceanu ráadásul az egyik kormánypárt vezetője is. Felfüggesztetnék a mentelmi jogát.

Romániában most egy volt miniszterelnök került a hatóságok célkeresztjébe

Ironikusnak is lehet tekinteni, hogy pont aznap, amikor a magyar rendőrség közli, hogy bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Elios-ügyben, Romániában a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kéri a szenátust, hogy függesszék fel az egyik kormánypárt vezetőjének, egy volt miniszterelnöknek a mentelmi jogát.

Ugye, hogy bezzeg-bezzeg? Pedig „pusztán” 800 ezer dolláról van szó, az nem is olyan horribilis összeg!

A DNA azt állítja ugyanis, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu ennyi csúszópénzt fogadott el közvetett módon egy osztrák vállalattól miniszterelnöksége idején. 

Az Agerpres hírügynökség megkereste az ügyben a DNA-t, ők meg elmondták, hogy a gyanú szerint egy cég jelentős összegű kereskedelmi szerződéseket kötött a román állammal, cserében fedezte egy választási kampány költségeit. Az ügy kapcsán három büntetőjogi eljárás is elindult, az egyiket a DNA ügyészei az osztrák igazságszolgáltatás kérésére vették át.

Az ügy kapcsán más személyek ellen is kivizsgálás indult bűnrészesség gyanúja miatt. Tăriceanu ellen a törvény értelmében csak a szenátus jóváhagyása után lehet elindítani a büntetőjogi eljárást vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt.

Tăriceanu az ország lakosságának emlékezetében az egyik legsikeresebb miniszterelnöknek számít. Az ország jelentős gazdasági fellendülésben volt 2004-2008 közötti kormányzása idején, és az őt követő időszakban tört ki a világgazdasági válság. 

FOTÓ: Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek