CEU-rektor: Az Európai Bizottság gyengeségét is jelzi, ha Bécsbe költözik a CEU

Szerző: Pintér Bence
2018.11.08. 07:41

Levélben sürgette cselekvésre a CEU rektora Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét.

CEU-rektor: Az Európai Bizottság gyengeségét is jelzi, ha Bécsbe költözik a CEU

Ha a CEU-t rákényszerítik, hogy Bécsbe költözzön, akkor ez lesz az első eset Európa közelmúltjának történetében, mikor szabad tudományos szervezetet elüldöztek egy EU-országból – írta Michael Ignatieff, a CEU rektora Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének egy levélben, amit a Politico csípett el. A CEU rektora szerint ez káros precedenst állítana a tudományos szabadsággal kapcsolatban Európában.

A levélben a CEU rektora megköszönte Timmermansnak (aki közben az európai szocdemek csúcsjelöltje is lett), hogy kezdettől fogva az ügy mellé állt, majd tájékoztatta a legújabb fejleményekről. Ezután, az összegzésben elmondja:

hiába vártak a segítségre, még csak meg sem hallgatták őket, márpedig a megkésett igazságszolgáltatás egyenlő a megtagadott igazságszolgáltatással.

Ignatieff figyelmeztetett: minden olyan egyetem, amelyet hasonló rezsim fenyegethet Európában, mint a CEU-t Magyarországon, most figyel.

Ha a CEU-t rákényszerítik, hogy elhagyja az országot, akkr a rektor szerint az Európai Tanácsra és az Európai Bizottságra úgy fognak tekinteni, mint akiknek nem sikerült elvárnia és betartatnia egy tagállammal a legalapvetőbb európai értékeket.

A rektor végül hozzátette: az egyetem még most, az utolsó órában is nyitott olyan megállapodásra, ami biztosíthatja a működését Magyarországon belül.

Egyébként miközben Ignatieff a Bizottság szocialista alelnökét tájékoztatta, a CEU diákjai a Helsinkiben kongresszust tartó Néppárt tagjait vonták kérdőre.

FOTÓ: CEU / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek