Aláírásokat gyűjt az ország, de minek?

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.08. 16:24

Hogyan áll Hadházy Ákos aláírásgyűjtése az Európai Ügyészségről? Na és a hasonló témában indult konkurens európai polgári kezdeményezés? És mi a helyzet a tanárokkal? Körbekérdeztük a népszavazni nem akaró aláírásgyűjtőket.

Aláírásokat gyűjt az ország, de minek?

Számtalan aláírásgyűjtés indult az elmúlt időszakban. Bár népszavazásról a szervezők nem is ábrándoznak, azért az Azonnali összesítette, melyik projekt hogyan áll jelenleg.

Nem csak Budapest érdeklődik

„Legutóbb az ünnepi hosszú hétvége előtt becsülték meg az aláírások számát, akkor már jóval meghaladta a kétszázezret” – mondta Hadházy Ákos az Azonnalinak, aki azért gyűjt aláírást, hogy ezzel nyomást gyakoroljon a kormányra az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében. Elmondta: annyira sokan gyűjtik az aláírásokat, hogy emiatt az összesítés is komoly munka, de a tervek szerint a következő hét közepén fognak tudni pontosabb számot mondani.

Hadházy Ákost egyébként éppen azelőtt érte utol az Azonnali, hogy sajtótájákoztatót tartott volna Sándorfalván arról, hogy egy állampolgár egymaga összeszedett kétezer aláírást, ami annak fényében különösen magas szám, hogy hatezren laknak a településen.

Ezért Hadházy szerint az sem igaz, hogy csak a budapestieket érdekelné a kezdeményezés.

Még a szövetségeseket keresik

Hasonló témában fut még egy kezdeményezés, ami arra bírná rá az Európai Uniót, hogy felügyelje szigorúbban az általuk kiosztott pénzeknek azon tagállamok esetén, amelyek nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez, erről korábban itt írtunk részletesebben. A kezdeményezés egyik főszervezője, Keresztény Zoltán arról beszélt: még csak néhány napja lett éles az online futó aláírásgyűjtésük, úgyhogy érdemi eredményekről még nem tud beszámolni.

Jelenleg egyébként európai és magyar szövetségeseket keresnek a projekthez, de a későbbiekben terveznek európai szintű kampányt is terveznek annak népszerűsítéséért.

A kezdeményezést eddig annak honlapja szerint mindössze ötvenen írták alá.

A projektről egyébként nemrégiben az Index is beszámolt, mint írták: mindössze ők és egy holland újságíró vettek részt a szervezők által meghirdetett bemutatkozó sajtótájékoztatón.

A tanév végéig gyűjtenek

Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő is futtat egy aláírásgyűjtő projektet azért, hogy ne legyen tandíj a felsőoktatásban. A szervezet elnöke, Pitz Dániel, arról beszélt az Azonnalinak, ezt eddig több mint kétezren írták alá. A petíciójukat egyébként a tanév végéig, vagyis június 30-ig lehet aláírni, nemrég kezdték járni a vidéket is, így majd ott is számítanak az aláírókra.

Ha tíz-húszezer aláírás összejönne a végére, azzal teljesen elégedettek lennénk – mondta.

Az összegyűlt aláírásokat a végén közjegyzővel fogják hitelesíttetni és ezt a hivatalos dokumentumot elküldik majd a megfelelő államtitkárnak, hogy lássák a diákok tiltakozását.

A civilek sem maradnak ki a gyűjtögetésből

Mint az Azonnali korábban megírta, Ésik Sándor ügyvéd is indított egy petíciót a hajléktalanság kriminalizálása ellen, aki ezzel azt szeretné elérni, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön az ügy. Ezt csütörtök délelőttig több mint 3100-an írták alá, de egyébként időközben az Alkotmánybíróság elé került az ügy a Kaposvári Járásbíróság jóvoltából.

Ugyancsak petíciózásba fogott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is, hogy kevesebbet kelljen dolgozniuk több pénzért. Több ezer aláírás gyűlt már össze – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki azért nem tudott pontos számot mondani, mert holnap lesz országos választmányi ülésük, ahol összesítik az eddigi eredményeket.

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban arról beszélt: bár az online íveket csak 1-2 százalékban szokták titkosítva visszaküldeni, ez az arány a pedagógusoknál több mint az aláírók harmada.

Egyébként nincs határidőhöz kötve az ő gyűjtésük, de abban bíznak, hogy január-február körül már leadhatják az íveket a döntéshozóknak, reményeik szerint tízezres nagyságrendben, de ezt követően sem állnak le az akcióval. Az aláírásgyűjtés papíron alapon és online felületen is fut, utóbbin eddig közel 2700 aláírás gyűlt össze.

FOTÓ: Hadházy Ákos / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek