Négy mém, ami mindent elmond a fontosabb német pártokról

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.07. 13:00

Hogyan oldanának meg egy egyszerű labirintusfeladványt az egyes német pártok? A német köztévé viccműsora négy ábrával szemlélteti a CDU, az SPD, a Zöldek és az AfD aktuális lelkiállapotát.

Négy mém, ami mindent elmond a fontosabb német pártokról

A kereszténydemokrata CDU-ban Angela Merkel pártelnökségről való távozása óriási belső hatalmi harcot robbantott ki: a konzervatív szárnyból Merkel régi ellenlábasa, Friedrich Merz és Jens Spahn indul a CDU vezetéséért, a liberális szárny pedig Annegret Kramp-Karrenbauert, a párt jelenlegi főtitkárát látná szívesen a pozícióban (sajtóhírek szerint a kancellár is). Hogy ki lesz az elnök, december elején kiderül.

A szociáldemokrata SPD az idei tartormányi választások és a CDU/CSU-val alkotott nagykoalíció legnagyobb vesztese. Ifjúsági szervezetének vezetőjét, Kevin Künerthet leszámítva mintha ütőképes politikusai se lennének már a pártnak, Andrea Nahles pártelnök is inkább tűnik egy csődeljárás levezetőjének, mint harcos baloldali pártelnöknek.

A középre tolódó Zöldek épp triumfálnak: sosem látott magasságokban mérik őket a német közvélemény-kutatók. Még azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy EP-listájukra feltegyenek egy LMP-s politikust befutó helyre. Ám ha a labirintusjáték megfejtésére kerülne sor, ők inkább elhelyeznének egy tiltótáblát a lap közepére, ami denevérek által uralt természetvédelmi területet jelez.

A széljobbos, bevándorlásellenes AfD pedig azt csinálja, amit eddig.

via Heute Show

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek