Az „egyszer használatos” lett az év szava

2018.11.07. 18:44

Az elmúlt öt évben négyszer többet használták a környezetszennyezéssel elválaszthatatlanul összenőtt kifejezést, a Collins Dictionary kiadója szerint.

Az „egyszer használatos” lett az év szava

Egyszer használatos. Így hívjuk azokat a javarészt műanyagból készült csomagoló-, tároló- vagy éppen evőeszközöket, melyeknek eredetileg is igencsak rövid élettartamot szántak tervezőik. Többségünk mindennapjaihoz hozzátartoznak a kis nejlonzacskók, üdítős flakonok, és 

sokáig bele se nagyon gondoltunk, hogy ezek a minimális ideig hasznos tárgyak mekkora terhelést jelentenek a környezetünknek.

Úgy látszik, hogy kezd azonban megváltozni a közgondolkodás e tekintetben. A Collins Dictionary angol nyelvű szótár kiadója idén az „egyszer használatos”-t (angolul: single-use) választotta az év szavának. A brit vállalat mintegy 4,5 milliárd kifejezést monitorozó adatbázisa szerint az utóbbi időszakban egyre többen használják ezt a szóösszetételt, ezért is esett erre a választás 2018-ban. A versenyben még két, brexittel kapcsolatos szó is felmerült, csakúgy, mint a metoo, a szexuális erőszak elleni mozgalom fő szlogenje. Tavaly egyébként az interneten terjedő hamis hírekre utaló angol kifejezést, a fake news-t válaszották az év szavának.

Az egyszer használatos tárgyak környezeti hatása azonban nem csak beszédtéma az emberek között, hanem cselekvésre is ösztönöz sokakat.

Egyre többen kezdik száműzni például a műanyag szívószálakat, vagy a műanyag bevásárló szatyrokat az életükből.

A politikai vezetők is rájöttek arra, hogy lépniük kell. Az Európai Parlament például a közelmúltban fogadott el egy szabályozást, mely betiltaná a műanyagszemét jelentős részét az Unióban. Magyar földön viszont más szelek fújnak, így a fideszes EP-képviselők nem is szavazták meg a környezetvédelmi kezdeményezést.

FOTÓ: Instagram / Roengchai Kongmuang

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek