Keresztes se érti, miért vennék fel a listájukra a német Zöldek Kendernayt

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.06. 10:59

Keresztes László Lóránt LMP-társelnök szerint nem lesz ügy az etikai bizottság előtt abból, hogy Kendernay János, a párt elnökségi tagja jó eséllyel a német Zöldek EP-listáján indul. Keresztes egyébként nem érti a német Zöldek motivációját, de nem tartja a dolgot ördögtől valónak. Viszont migrációs kérdésekben nem a német Zöldek, hanem az LMP elveinek képviseletét várná majd el Kendernaytól.

Keresztes se érti, miért vennék fel a listájukra a német Zöldek Kendernayt

Elgondolkodtam rajta, meglepő volt az információ – így kommentálta Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke az Azonnalinak, hogy mint azt megírtuk, Kendernay János LMP-s politikus, a párt elnökségi tagja a német Zöldek listáján indulhat a jövő évi európai parlamenti választáson. Mint Keresztes elmondta, Kendernay tájékoztatta ugyan az elnökséget erről, ám a döntést ő maga hozta meg.

„Én úgy látom – és szerintem az elnökségi tagok többsége is így gondolja –, hogy nem ördögtől való a dolog” – mondta Keresztes az Azonnalinak.

Ezt azzal indokolta, Németországban rengeteg magyar fiatal lakik, akik jórészt kényszerűségből mentek el itthonról a megélhetésük miatt, így számukra lehetőség lenne, hogy az érdekeiket egy magyar ember tudja képviselni.

Jelenleg egyébként mintegy 190 000 magyar él Németországban, ők a német EP-listákra szavazhatnak a magyar helyett, amennyiben hivatalosan Németországban van a lakcímük.

Felvetésünkre, hogy nem tarjták-e összeférhetetlennek, hogy Kendernay – aki ráadásul az LMP országos elnökségének a tagja – egy másik, ráadásul külföldi párt listáján indul, Keresztes úgy válaszolt, hogy nem, mert mégiscsak egy pártcsaládról van szó. „Rengeteg ilyen példát látunk, például a Fidesz listáján jutott be erdélyi magyar is, amit én nemzeti érzelműként egyébként helyes dolognak tartok.”

Keresztes se érti, mi motiválja a német Zöldeket

Azt ugyanakkor Keresztes elismerte: 

nem tudja, a német Zöldeket mi motiválhatja Kendernay János jelölésére,

de szerinte az LMP szempontjából is lehet pozitív a dolog, hiszen így eggyel több képviselőjük kerülhet az EP-be. Keresztes szerint az LMP-t a német Zöldekkel sokkal több dolog köti össze, mint ami elválasztja, viszont

a migráció kérdésében nagyon távol állnak egymástól.

Ilyen vitás esetekben viszont – amennyiben Kendernay mandátumot szerez –, az LMP elveit kell képviselnie az EP-képviselőnek.

Etikai bizottsági ügy biztosan nem lesz ebből

„Etikai bizottsági ügy ebből egészen biztosan nem lesz” – mondta további kérdésünkre Keresztes, miután szerinte nincs olyan szabály, amivel Kendernay szembemenne, és formális pártdöntéseket sem sértett. Keresztes szerint egyébként az, hogy Kendernay kapott egy ilyen felkérést, azt mutatja, hogy nem igaz, hogy az LMP-nek bármilyen szinten megromlott volna a beágyazottsága a zöld pártcsaládon belül, sőt: azt mutatja, hogy annak tekintélyes, megbecsült tagja az LMP. 

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy az LMP-ből nemrég kilépett Hadházy Ákos az Azonnalin korábban azt írta: úgy tudja, az LMP az EP zöldfrakciójából való kilépésre készül. (Bár a frakció nem azonos az Európai Zöld Párttal.)

A felvetésre, hogy nem tart-e attól, hogy így támadhatják őket azzal, hogy magyar listáról nem is tudnának képviselőt küldeni az EP-be, úgy reagált: 

„a Fidesz bebizonyította, hogy minket mindig bármivel lehet támadni, bármi történik mostanában, a kormánynak az LMP jut eszébe.”

Felvetésünkre, hogy így eggyel kevesebb potenciális jelöltje lesz az EP-választáson az LMP-nek, a párt társelnöke úgy válaszolt: a párton belül több olyan felkészült politikus van, aki ambicionálja az EP-képviselőséget. Bár neveket nem kívánt mondani, de azt megosztotta: legalább öt olyan LMP-s politikusról tud, aki alkalmas lenne arra, hogy felkészülten képviselje a magyar nemzet érdekeit az EP-ben.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint egyébként az LMP népszerűsége nem üti meg az EP-választáson is érvényes öt százalékos küszöböt, úgyhogy egyelőre úgy néz ki, nemhogy öt, de egy EP-képviselőt sem tudnak Brüsszelbe küldeni.

A német listán való indulásáról kikérdeztük Kendernay Jánost is: azt mondta, a lista 15-20. helyére számít, és tulajdonképpen az Azonnali tehet az egészről, hiszen a mi cikkünk nyomán nyújtott be pályázatot. Itt tudod részletesen elolvasni, mi motiválta Kendernayt.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek