Timmermans lesz az európai szocdemek csúcsjelöltje

2018.11.05. 20:40

Maroš Šefčovič visszalépett a megmérettetéstől, és támogatásáról biztosította holland kollégáját.

Timmermans lesz az európai szocdemek csúcsjelöltje

Kihívó nélkül maradt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alapjogokért felelős alelnöke az Európai Parlament balközép pártokat összefogó S&D-frakció csúcsjelölti posztjára, miután kollégája, az energiaunióért felelős szlovák EU-biztos visszalépett a kihívástól – számolt be a Politico. Így szinte borítékolható, hogy hivatalosan is a holland politikus lesz az S&D csúcsjelöltje. Maroš Šefčovič

döntésében jelentős szerepet játszott, hogy a pártcsalád – melynek magyar részről az MSZP és a DK is tagja – többségében inkább Timmermansot támogatja.

A szlovák politikus a pártcsalád elnökének írt levelében szintén kiállt Timmermans mellett. 

A csúcsjelölti rendszer lényege, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára nem az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács, hanem az Európai Parlament legnagyobb támogatottságú frakciója tesz javaslatot. A pártcsaládok saját csúcsjelölteket, azaz Spitzenkandidatokat állítanak az EP-választás előtt, akik közül a testület többségének támogatását élvezőből lesz az EB új elnöke.

Így az európai választópolgárok már a voksolás során felhatalmazást adnak a leendő bizottsági elnöknek, és személyéről nem az Európai Tanács dönt egy háttértárgyaláson.

FOTÓ: Instagram / Friso Keuris

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek