+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2018. november 8. csütörtök, 08:30
Brüsszel nem Moszkva! Az uniós intézmények döntései nem külső diktátumok, hanem azokban mi is részt veszünk! Ismerősek az ilyen és ehhez hasonló mondatok? Az ellenzéktől minden bizonnyal igen, de ezeket a gondolatokat a Fidesz is vallotta kilenc évvel ezelőtt. Elmélyedtünk a Fidesz 2009-es EP-választási programjában: akkor még volt nekik ilyen.

„Folytatjuk!” – az utóbbi időkben a Fidesz legfeljebb ennyivel intézte el a választási programját. De nem volt ez mindig így! Nem csak azért szürreális élmény visszaolvasni a kormánypárt 2009-es európai parlamenti választásra írt programját, mert ellenzékből még fontosnak tartották, hogy egy közel háromszáz oldalas irománnyal álljanak elő, hanem azért is, mert

 

számtalan téma kapcsán azóta homlokegyenest mást mondanak.

 

Íme, néhány a ma már viccesnek ható állítások közül:

 

Brüsszel nem Moszkva, jó?!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „A csalódások ellenére a Fidesz Európa-politikájának sarkalatos tétele, hogy különbséget kell tenni az Európai Unió intézményeinek működése és a magyar kormány elmúlt években kifejtett tevékenysége között. A kormány minden próbálkozása jól látható módon arra irányul, hogy dilettantizmusa, történelmileg példátlan korrupciója és a hatalommal való gátlástalan visszaélései minden következményéért lehetőleg – mások mellett – az Európai Unióra hárítsa a felelősséget. (...) Ennek eredményeként az Európai Unió megítélése a magyar közvélemény szemében az elmúlt években drámaian romlott. Nálunk is bekövetkezett tehát az az Európában nem szokatlan jelenség, hogy a saját kormányunk által előidézett bajok miatt végül az európai integráción csattan az ostor.

 

Sőt, a Fidesz azt is leszögezte: Brüsszel nem Moszkva! „A felismeréshez, hogy az uniós tagság csak lehetőség, nem önmagában főnyeremény, az is hozzátartozik, hogy a magyar kormány végre megértse:

 

nem lehet mindig Brüsszelre mutogatni; az unió mi magunk vagyunk.

 

Az uniós intézmények döntései nem külső diktátumok, hanem azokban mi is részt veszünk.”

 

+ A Fidesz most: „Állítsuk meg Brüsszelt, mert Brüsszel egyre több ügyben akar a fejünk felett dönteni. Állítsuk meg Brüsszelt, mert amikor Brüsszel dönt valamiről, akkor soha nem a magyarok járnak jól. Állítsuk meg Brüsszelt, mert ha Brüsszel döntene arról, mennyi rezsit és adót fizessünk, az megint rezsiemelést és adóemelést jelentene. Állítsuk meg Brüsszelt, mert ha Brüsszel döntene arról, hogy mi legyen a migránsokkal és a határzárral, akkor egész biztos védtelenek lennénk, és Magyarország is tele lenne migránssal” – fogalmazott a Fidesz-frakció szóvivőjeként Halász János 2017-ben, mikor is a kormánypárt egy egész kampányt húzott fel Brüsszel megállítására.

 

Propaganda kormányzati pénzen? Fúj!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „A tehetetlenség és a hiányzó felelős kormányzati magatartás, a romló népszerűségi mutatók ellensúlyozására a Gyurcsány-kormánynak égető szüksége volt a folyamatos sikerpropagandára. Ezért indított a kormány rendszeres kampányokat az uniós alapok pályázati lehetőségeinek megismertetésére és az uniós források felhasználásával elért eredmények bemutatására. Valószínűleg nem a véletlen műve volt, hogy a kommunikáció céljára rendelkezésre álló összeg legnagyobb részét, kétmilliárd forintot éppen a választási évben, 2006 tavaszán költöttek el.”

 

+ A Fidesz most: Nem egyszerű összesíteni, hogy a kormány mennyit költött az általa „tájékoztató kampánynak” nevezett hirdetésekre az elmúlt években, de a nagyságrendet jól mutatja, hogy például az Átlátszó összeszámolta: 2018. február 1. és április 8. között, vagyis a választási kampány finisében a kormány összesen nettó 6,9 milliárd forintot költött ilyen célokra. 

 

Lépjünk túl az elméleti vitákon!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „A Fidesz 2004. évi Európa-programja már egyértelműen állást foglalt amellett, hogy az évtizedek óta folytatott, döntően elméleti vitákon túl kell lépni; ki kell kerülnünk mindenekelőtt a „nemzetek feletti Európa” és „a nemzetek Európája” közötti hagyományos ellentétnek a köréből, és úgy kell erősíteni Európát, hogy az emberek és közösségeik valóságos gondjaira és dilemmáira keressünk és találjunk az európai integráció keretei közé illesztett (...) megoldásokat.”

 

+ A Fidesz most: „Európa a nemzetek hazája, és nem olvasztótégely. Ki gondolta volna ezek után, hogy újra lábra kaphat az Európát már többször is romba döntő birodalmi gondolat?” – mondta Orbán Viktor idei október 23-ai beszédében.

 

Európa védje meg a polgárokat a saját kormányukkal szemben is!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „Az Európai Uniónak jelenleg a gyengeségei közé tartozik, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni. (...) Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy az unió intézményei félnek beavatkozni egy-egy kormány belügyeibe. A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. (...)

 

Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.”

 

Később azt is írták:

 

„Olyan Európára van szükségünk, amely képes megvédeni polgárainak szabadságjogait, akár saját kormányukkal szemben is.”

 

+ A Fidesz most:  Orbán Viktor a magyar jogállamiság leépítését (igaz, felszínes, sőt néhol torzító módon) kritizáló Sargentini-jelentéssel kapcsolatos vitában arról beszéltaz Európai Parlamentben: „Magyarország döntéseit a választók hozzák meg a parlamenti választásokon. Önök nem kevesebbet állítanak, minthogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek. Ezért azt kell mondanom, hogy a jelentés nem adja meg a tiszteletet a magyar embereknek. Ez a jelentés kettős mércét alkalmaz, visszaél a hatalommal, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést.”

 

Független sajtó? Alap!

 

+ A Fidesz 2009-ben:  „A Fidesz meggyőződése szerint a független sajtó a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a vélemények sokszínűségének biztosítása pedig demokratikus kormányok kötelessége.”

 

+ A Fidesz most: a közpénzek tízmilliárdjából fenntartott közmédia alig hív be ellenzéki politikusokat, miközben van, hogy német bevándorlásellenes politikusokat szólaltatnak meg úgy csinálva, mintha átlagos német állampolgárok lennének, a megyei lapok nagy része kormányközeli kézbe került, míg a kormánypárt simán megteszi azt is, hogy indoklás nélkül nem engedi be a neki nem tetsző sajtótermékek újságíróit a kormányinfóra.

 

Legyen már euró!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „A jelenlegi pénzügyi, gazdasági válságban az euró kiállta a próbát, bebizonyította, hogy stabil pénznem. Így kijelenthetjük, az a 2002 óta a baloldali kormányok által gyakorolt politika, amely nem tekintette prioritásnak az euró bevezetését, megbukott, és súlyos helyzetbe sodorta az országot; Magyarország 2008 végére a csőd szélére került. (...)

 

Az eurótól való távolodásunk az utóbbi hat évben hazánk sikertelenségének szimbóluma lett, így a nemzeti önbecsülés szempontjából is fontos fegyvertény lesz az euró bevezetése.”

 

+ A Fidesz most: Ma már napirenden sincs az euró bevezetésének kérdése. Orbán Viktor tavaly decemberben úgy nyilatkozott a Kossuth Rádióban: az euró bevezetésének ajánlata „az sovány, szegényes, és ráadásul rosszabb, mint ami eddig volt.”

 

„A felzárkózás legfontosabb eszköze a versenyképességet támogató tagállami gazdaságpoltika, az euróövezeti tagság önmagában nem szünteti meg Európa keleti felének a lemaradását” – ezt pedig már Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette ki 2018-ban.

 

Transparency International

 

+ A Fidesz 2009-ben: A Fidesz korábbi programjában kétszer is idézi a Transparency International jelentéseit. Egyszer annak kapcsán ostorozták az akkori szocialista kormányt, hogy míg Magyarország a Transparency International 2007-es korrupciós listáján a 39. helyen szerepelt, addig 2008 őszére a 47. helyre csúszott vissza. Másik alkalommal azt írták: a 2007–13-as időszakra szóló fejlesztési terv kidolgozása először a kormányon belüli presztízsharc tárgya lett, majd pedig nyílt választási propagandaeszközzé alacsonyult. „Ezt a Transparency International akkori jelentése is kifogásolta” – tették hozzá.

 

+ A Fidesz most: manapság a Fidesz már nem referenciaként, hanem pusztán Soros György eszközeként tekint a Transparencyre, ezt jól mutatja, milyen közleményt adott ki a párt egy a szervezet által szervezett korrupcióról szóló konferenciát követően 2017-ben:

 

„A Transparency International a Soros-féle korrupció része.

 

A Soros által pénzelt szervezet, a brüsszeli bizottság emberei és az ellenzéki pártok ma is egy asztalhoz ültek, hogy nyomást gyakoroljanak a magyar kormányra. (...) Felháborító, hogy az a Transparency beszél átláthatóságról és szervez konferenciát a korrupcióról, amelyik még a választ is megtagadja az olyan újságírói kérdésekre, hogy mennyi külföldi pénzből működik, és pontosan mennyivel támogatja Soros György a szervezetet.”

 

Cél: az emberi jogok kiterjesztése

 

+ A Fidesz 2009-ben: a kormánypárt külön részben értekezett az emberi jogok garantálásáról, „a Fidesz célja, hogy Magyarország uniós tagállamként is aktív szerepet vállaljon az emberi és kisebbségi jogok – beleértve a közösségi jogokat is – biztosítása, kiterjesztése terén.”

 

+ A Fidesz most: Orbán Viktor 2017-ben már a migráció kapcsán arról beszélt, hogy a törvények azokra a migránsokra is vonatkoznak, akik törvényellenesen akarják átlépni Magyarország határát.

 

„Ez a valóság, és ezt nem írhatja felül semmiféle emberjogi szépelgő handabanda.”

 

Európai ügyészség? Támogatjuk, de legyen már több hatásköre!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „A Fidesz támogatja (...) az Európai Ügyészség felállítását, hatáskörének bővítését az unió pénzügyeit sértő bűncselekményeken túl más súlyos, több tagállamot érintő bűncselekményekre is.”

 

+ A Fidesz most: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki maga is indult a 2009-es EP választáson, vagyis jelöltként egykor feltehetően támogatta saját pártja programját – azt mondta nemrég kormányinfón, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kezdeményezése korlátozza a szuverenitást.

 

Ne már, hogy nem Magyarország lett a Frontex központja :(

 

+ A Fidesz 2009-ben: „2005-ben létrejött az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex), amelytől a tagállamok határőrizeti szervei közötti együttműködés hatékonyságának növekedését várjuk. Sajnálatos, hogy a magyar kormány nem tudta elérni, hogy az ügynökség székhelye Magyarországon legyen”. Sőt, később azt is hozzátették: a Fidesz támogatja a közös európai határőrizeti rendszer kiépítését és felállítását.

 

+ A Fidesz most: Orbán Viktor idén szeptemberben azt mondta: szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök.

 

Párbeszédet az atomenergiáról!

 

+ A Fidesz 2009-ben: „Az energiaellátásról szóló diskurzus nem hagyhatja figyelmen kívül a nukleáris energiát. Ugyanakkor úgy véljük: az atomenergia jövőbeni magyarországi szerepére vonatkozó bárminemű döntést széleskörű és nyilvános párbeszédnek kell megelőznie.”

 

+ A Fidesz most: Orbán Viktornak anélkül sikerült megállapodnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a paksi bővítésről 2014-ben, hogy érdemben tájékoztatta volna a nyilvánosságot. A magyar embereket legalábbis egészen biztosan nem kérdezték meg, se egy árva népszavazás, se egy nemzeti konzultáció nem volt a megállapodás előtt.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás