Ókori jelmeze miatt vonták kérdőre a török diplomatát

2018.11.04. 08:30

Ankarában nem igazán értékelték a nagykövet kultúrdiplomáciai húzását.

Ókori jelmeze miatt vonták kérdőre a török diplomatát

Vizsgálat indult Sedef Yavuzalp, Törökország ugandai nagykövetasszonya ellen, mivel a török függetlenség napján tartott ünnepi fogadáson egy igazán rendhagyó öltözékben jelent meg – adta hírül a Hürriyet Daily News. Az 56 éves diplomata egy fehér tógát és arany fejdíszt viselt. A rendezvényről készült képek igencsak kiverték a biztosítékot a török közösségi médiában. Rögtön beindult a találgatás, hogy mi állhat a szokatlan megjelenés hátterében.

Forrás: Twitter / Hürriyet Daily News

A közfelháborodás hatására a török külügy azonnali hatállyal hazahívta Yavuzalpot. Mint kiderült,

a nagykövetasszony a trójai mondakörből jól ismert Szép Helénának öltözött, amit azzal indokolt, hogy Ugandában idén egy „Trója éve” rendezvénysorozatot tartanak.

Az ókori Trója romjai Törökország nyugati partvidékén, a Dardanellák déli kapujának számító Çanakkale városától harminc kilométerre fekszenek. Trója fontos szerepet játszik a világirodalomban, ugyanis itt játszódik Homérosz Iliásza, melyet a görög szerző az i.e. 8. században jegyzett le. Az ókori metropolisz ostromáról szóló eposzt és folytatását, az Odüsszeiát az emberiség legkorábbról fennmaradt szellemi értékei között tartják számon.

CÍMLAKÉP: Jacques-Louis David – Les amours de Paris et Helene (részlet)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek