Miért lett bűnbak Károlyi Mihályból és Nagy Imréből?

2018.11.04. 09:55

Miért nehéz objektíven véleményt alkotni Károlyi Mihályról és Nagy Imréről? Miért lettek ők bűnbakok a rendszerváltást követően? Itt Fej vagy írás második évada, amiben több rövid videóban foglalkozunk ellentmondásos történelmi alakjainkkal.

Károlyi Mihály és Nagy Imre életútját szinte teljes egészében dokumentálták, a széleskörű ismeretek ellenére személyük mégis mélységesen megosztja a magyarokat.

A megújult, több, ámde rövidebb résszel jelentkező Fej vagy írás éppen az ilyen ellentmondásos történelmi alakjainkkal foglalkozik most induló második évadában.

A magyar társadalom nagy tragédiája, hogy a 20. század elején ideológiailag kettészakadt, és ez a seb azóta sem gyógyult be. Egyesekben úgy él a Károlyi Mihály nevéhez fűződő első Magyar Népköztársaság 1918-as kikiáltása, vagy éppen a Nagy Imre miniszterelnöksége alatt, 1956. november 4-én levert magyar forradalom, mint amikor lett volna esély egy pozitívabb végkifejletre.

A veszteségekhez könnyű társítani egy-egy arcot, azáltal maga a probléma is nevesítve lesz. Így lett 1920-tól (majd 2012-től ismét) Károlyi Mihályból hazaáruló, a „patkányforradalom” vezéralakja, és így lett 1957-től (majd 2018-tól ismét) Nagy Imre is nemkívánatos személy a történelemkönyvek lapjain.

A Fej vagy írás második szezonjában először a két miniszterelnök személyét járjuk körbe.

AJÁNLOTT IRODALOM

+ Pók Attila: Bűnbakok a magyar történeti gondolkodásban. (Bűnbak minden időben. 2013, Kronosz Kiadó)

+ Romsics Ignác: Identitáspolitika és történelem. (Történelem, történetírás és hagyomány. 2008, Osiris Kiadó)

Bárány Balázs
Bárány Balázs az Azonnali állandó szerzője

Történész, történelemtanár.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek