Különös pozitív mellékhatása lehet a vakbél eltávolításának

Szerző: Hutter Marianna
2018.11.03. 09:43

Kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór azoknál, akiknek eltávolították a vakbelét.

Különös pozitív mellékhatása lehet a vakbél eltávolításának

Akinek eltávolították a vakbelét (pontosabban annak féregnyúlványát), azoknál közel 20 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór – írja a CNN egy új tanulmányra hivatkozva, ami több mint egymillió ember egészségügyi adatait elemezte Svédországban. A Parkinson-kór tünetei közé tartoznak többek közt a végtagok remegése, egyensúlyzavar, depresszió és az emésztőrendszer zavarai.

A tanulmány egyik szerzője, Vivane Labrie szerint a betegség feltehetően több szervben is kialakulhat, például van, akinék a gyomor-bél traktusban kezdődhet el, míg másoknál az agyban.

Az elemzés külön több mint nyolcszáz Parkinson-kórral élő páciens adatait is megvizsgálta és azt találták, hogy közülük azoknál, akiknél eltávolították a vakbelet, átlagosan 3,6 évvel később alakult ki a betegség.

Ugyanakkor a CNN megszólaltatott egy – a kutatásban nem részt vevő – szakértőt is. A Parkinson’s Foundation egyik vezető tudományos munkatársa, James Beck arra figyelmeztetett, hogy lehet, hogy a betegség a belekben is kezdődhet, de azért ez nem jelenti azt, hogy aki aggódik a Parkinson-kór miatt, annak ki kéne vetetnie a vakbelét.

Aki elolvasná a teljes tanulmányt a vakbél-eltávolítás és a Parkinson-kór lehetséges összefüggéseiről, az itt teheti meg.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek