+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. november 3. szombat, 09:43
Kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór azoknál, akiknek eltávolították a vakbelét.

Akinek eltávolították a vakbelét (pontosabban annak féregnyúlványát), azoknál közel 20 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór – írja a CNN egy új tanulmányra hivatkozva, ami több mint egymillió ember egészségügyi adatait elemezte Svédországban. A Parkinson-kór tünetei közé tartoznak többek közt a végtagok remegése, egyensúlyzavar, depresszió és az emésztőrendszer zavarai.

 

A tanulmány egyik szerzője, Vivane Labrie szerint a betegség feltehetően több szervben is kialakulhat, például van, akinék a gyomor-bél traktusban kezdődhet el, míg másoknál az agyban.

 

Az elemzés külön több mint nyolcszáz Parkinson-kórral élő páciens adatait is megvizsgálta és azt találták, hogy közülük azoknál, akiknél eltávolították a vakbelet, átlagosan 3,6 évvel később alakult ki a betegség.

 

Ugyanakkor a CNN megszólaltatott egy – a kutatásban nem részt vevő – szakértőt is. A Parkinson’s Foundation egyik vezető tudományos munkatársa, James Beck arra figyelmeztetett, hogy lehet, hogy a betegség a belekben is kezdődhet, de azért ez nem jelenti azt, hogy aki aggódik a Parkinson-kór miatt, annak ki kéne vetetnie a vakbelét.

 

Aki elolvasná a teljes tanulmányt a vakbél-eltávolítás és a Parkinson-kór lehetséges összefüggéseiről, az itt teheti meg.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás