Ingyen tömegközlekedés jár a német távolsági vonatjegyekhez

Szerző: Bukovics Martin
2018.11.01. 16:33

Ma is óriásit zuhant a németek életszínvonala.

Ingyen tömegközlekedés jár a német távolsági vonatjegyekhez

Megéri megnézni néha a mailfiókba érkező promóciós üzeneteket. A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn ma 15:43-kor értesített arról mint hűséges ICE-s utasát, hogy mostantól*

126 németországi városban ingyenes tömegközlekedés jár a vonatjegyhez, ha 100 kilométernél nagyobb távolságot utazunk le velük, ami az ország méretét tekintve nem nagy kunszt.

Vagyis mind otthonról az induló pályaudvarig, mind az érkező pályaudvartól a végleges úticélig ingyen lehet tömegközlekedni, legyen akár kedvezményes Sparpreis-jegyem, akár az utolsó pillanatban megvett Flexpreis-jegyem. Utazhatunk metróval, busszal, villamossal, elővárosi vasúttal, vagyis S-Bahnnal is anélkül, hogy sorba kelljen állni jegyet venni a pályaudvari automatáknál, a Deutsche Bahn ugyanis mostantól automatikuan hozzáfoglalja a City Ticket-opciót, amennyiben az induló- vagy a célállomás beletartozik az érintett 126 városba. 

Mindez egyszeri útra jogosít csak fel, vagyis nincs arról szó, hogy a vonatjegy egyben egésznapos bérletként is szolgáljon mindkét városban. Egy utazó ezzel nagyjából 5-6 eurót spórol csak, cserébe jelentősen kényelmesebben érzi magát.

Egy jegytípus, a nagyon olcsón, 19 eurókért dobált Supersparpreis-jegy esetén nem érvényes csak a jegyárba integrált szolgáltatás – a legolcsóbb jegyek esetén ezt kiegészítésként továbbra is meg lehet venni pluszban, ahogy eddig is lehetett.

Az érintett 126 városban benne van az összes német nagyváros és tartományi székhely, és olyan turistamágnesek is, mint a bajorországi Bamberg és Bayreuth, nem beszélve a mesés Gelsenkirchenről, vagy a még a legkalandvágyóbb hipszterek által is felfedezetlen Chemnitzről. A fővárosban, Berlinben viszont csak az A-tarifazónára érvényes a DB új szolgáltatása, vagyis az S-Bahn-gyűrűn belüli területre. Frankfurtban pedig a reptérre már nem érvényes a jegy, mondjuk miért is lenne, ha egyszer ott is megállnak az ICE-k.

* Habár a DB csak most értesített erről, a szolgáltatás már augusztus eleje óta él.

FOTÓ: A frankfurti főpályaudvar. Wikipedia.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek