+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 31. szerda, 12:43
A horvátok a szomszédban ráadásul most könnyítenek a horvát állampolgárság megszerzésén.

Huszonkét év alatt Bosznia-Hercegovina 86 755 állampolgára szüntette meg bosnyák állampolgárságát – írja a Balkan Insight az ország éves migrációs jelentésének adatai alapján. A távozók fele Németország vagy Ausztria állampolgára lett, de népszerű célpont volt Norvégia, Dánia és Szlovénia is.

 

Ezekkel az országokkal nincs kétoldalú megállapodása a kettős állampolgárságról Bosznia-Hercegovinának.

 

 

Az állampolgárságot feladók száma az elmúlt években sem csökkent, a Balkan Insight infografikáján látszik, hogy 2013 óta is évente három-négyezer ember adja fel bosnyák állampolgárságát. (A 2018-as adatok az év első hét hónapjára vonatkoznak.)

 

A jelentés becslései szerint másfélmillió Bosznia-Hercegovinában született ember él jelenleg külföldön, amely a teljes népesség negyven százalékát teszi ki,

 

de ebben a becslésben nincsenek benne a külföldre költözők leszármazottai.

 

A területért felelős bosznia-hercegovinai miniszter, Adil Osmanović hétfőn arról beszélt, hogy egyértelműen kezdeniük kell valamit ezzel a helyzettel, bár hozzátette: tudja, hogy a német alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a két ország megegyezzen a kettős állampolgárságról. A miniszter nem fejtette ki, hogy ha ez a helyzet, akkor milyen megoldást lát elképzelhetőnek az állampolgárságukat feladó bosnyákok számának csökkentésére. Németországban egyébként jelenleg 373 ezer bosznia-hercegovinai él.

 

Mindeközben a szomszédban Horvátország éppen arra készül, hogy lazítsa a horvát állampolgárság megszerzésének feltételeit: a belügyminisztérium könnyítené a horvát diaszpóra tagjai számára a procedúrát azzal, hogy a kérelmezőnek nem kell tudnia horvátul az állampolgárság megszerzéséhez. Ezen kívül eltörölnék azt az elvárást, hogy a kérelmező szüleinek vagy nagyszüleinek horvát állampolgársággal kell rendelkeznie.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kommunikációs félreértés történt a Jobbik és a Momentum között Pesterzsébeten.

Inkább ellene voltak, mint mellette, az utolsó pillanatban döntött a lengyel kormánypárt: ha nem támogatják, bukott is volna Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás