+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 31. szerda, 12:43
A horvátok a szomszédban ráadásul most könnyítenek a horvát állampolgárság megszerzésén.

Huszonkét év alatt Bosznia-Hercegovina 86 755 állampolgára szüntette meg bosnyák állampolgárságát – írja a Balkan Insight az ország éves migrációs jelentésének adatai alapján. A távozók fele Németország vagy Ausztria állampolgára lett, de népszerű célpont volt Norvégia, Dánia és Szlovénia is.

 

Ezekkel az országokkal nincs kétoldalú megállapodása a kettős állampolgárságról Bosznia-Hercegovinának.

 

 

Az állampolgárságot feladók száma az elmúlt években sem csökkent, a Balkan Insight infografikáján látszik, hogy 2013 óta is évente három-négyezer ember adja fel bosnyák állampolgárságát. (A 2018-as adatok az év első hét hónapjára vonatkoznak.)

 

A jelentés becslései szerint másfélmillió Bosznia-Hercegovinában született ember él jelenleg külföldön, amely a teljes népesség negyven százalékát teszi ki,

 

de ebben a becslésben nincsenek benne a külföldre költözők leszármazottai.

 

A területért felelős bosznia-hercegovinai miniszter, Adil Osmanović hétfőn arról beszélt, hogy egyértelműen kezdeniük kell valamit ezzel a helyzettel, bár hozzátette: tudja, hogy a német alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a két ország megegyezzen a kettős állampolgárságról. A miniszter nem fejtette ki, hogy ha ez a helyzet, akkor milyen megoldást lát elképzelhetőnek az állampolgárságukat feladó bosnyákok számának csökkentésére. Németországban egyébként jelenleg 373 ezer bosznia-hercegovinai él.

 

Mindeközben a szomszédban Horvátország éppen arra készül, hogy lazítsa a horvát állampolgárság megszerzésének feltételeit: a belügyminisztérium könnyítené a horvát diaszpóra tagjai számára a procedúrát azzal, hogy a kérelmezőnek nem kell tudnia horvátul az állampolgárság megszerzéséhez. Ezen kívül eltörölnék azt az elvárást, hogy a kérelmező szüleinek vagy nagyszüleinek horvát állampolgársággal kell rendelkeznie.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás