Bezárták az utolsó hongkongi csempészkönyvesboltot is

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.31. 08:58

Most, hogy már szadomazó kézikönyvet sem lehet kapni, Hongkong is lassan ugyanolyan kínai város, mint a többi.

Bezárták az utolsó hongkongi csempészkönyvesboltot is

A Nép Könyvesboltja névre hallgató bolt állítólag kormányzati nyomásra zárja be ajtaját. Ez a könyvesbolt az utolsó, amelyik a Kommunista Párt által tiltott könyveket árul, ezzel zárva a város önálló könyvkiadásának utolsó fejezetét.

Kiadók és emberi jogi aktivisták fejezték ki aggodalmukat a kis, öbölbeli bolt bezárása kapcsán, amely a legutolsó nyilvános értékesítője volt a csempészirodalomnak.

 A Guardiannak nevüket fel nem vállaló emberek azt mondják, hogy a tulajdonos Paul Tang helyi önkormányzat nyomására zárta be könyvkereskedését. Mostanság számos jel mutat arra, hogy Peking szigorítani látszik a cenzurális intézkedéseit, ilyenek Victor Mallet, a Financial Times-hoz tartozó Asia News szerkesztője vízumának visszavonása, vagy az autonómia mellett kampányoló Hongkongi Nemzeti Párt betiltása.

Az üzlet bezárása arra a 2015-ös botrányra is emlékeztet, amikor öt, Kína politikai vezetőségéhez kritikusan viszonyuló könyvkereskedő tűnt el gyanús körülmények között.

Mióta megszűnt a brit gyarmati státusza, és kínai fennhatóság alá került (1997), Hongkongban liberalizálódott a könyvkiadás, több könyvesház és üzlet élt abból, hogy olyan könyveket adott ki, amelyeket a fővárosban betiltottak. Erre a piacra talált rá 2004-ben Tang, aki egy Mao-portréval vonzotta be olvasóit a boltba.

„Őrületes időszak volt. A kiadók egyik könyvet a másik után nyomták ki, és száz könyvet adtak el naponta” – mondja Tang.

Ebben az időszakban bestsellereknek a tabutémák számítottak, a politika, a vallás, a szex. Mao titkos életétől a kulturális forradalom történetéig, az 1989-es Tianannen téri mozgalmat támogató művektől kezdve a Kommunista Párton belüli feszültségeket leíró esszékig változatos műveket lapozhattak az olvasók, a bevállalósabbak az orális szexhez való útmutatókat, vagy szadomazó kézikönyveket is.

A könyvesüzlet bezárása után nem marad olyan értékesítő, amely a cenzúra ellenében lépne fel. Albert Cheng, politikai kommentátor szerint a probléma, hogy az

„egy ország, két rendszer érzete halványulni látszik, és Hongkong is egyre inkább csak egy átlagos kínai város lesz”.

FOTÓ: Wikipédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek