A Greenpeace megtalálta Európa legnagyobb légszennyezőjét. Mi meg Magyarországét

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.31. 07:45

Állítólag egy német szénüzem a legnagyobb nitrogén-dioxid kibocsátó Európában. Na és Magyarországon?

A Greenpeace megtalálta Európa legnagyobb légszennyezőjét. Mi meg Magyarországét

A Greenpeace azt állítja, hogy egy németországi szénüzem és bánya a legszennyezőbb Európában, pontosabban az Észak-Rajna-Vesztfáliában levő Niederaußem településen, legalábbis ami a nitrogén-dioxid kibocsátását illeti. Mindezt olyan műholdképek elemzésére hivatkozva állítja a szervezet, amelyek úttörőek lehetnek ilyen vizsgálatokban.

Ezekből az is kitűnik, hogy nem csak a gyárak tudnak nagyot szennyezni, mint ahogyan az RWE vállalat tulajdonában levő németországi, a második legsúlyosabb szennyező ugyanis London, nem egy gyár, hanem a londoni autós forgalom maga.

A Greenpeace régóta mondogatja, hogy a fosszilis üzemanyagok – főleg a szén- és olaj alapúak – okozzák a bolygó legfőbb légszennyezését.

Az Európai Űrügynökség által fellőtt Sentinel 5P szatellit nemrég példátlanul részletes felvételeket küldött, ezekben 2018 június 1-je óta nyomon követhető a nitrogén-dioxid kibocsátás.

Van egy interaktív térkép is, ezen lehet bogarászni, hogy a szomszéd kecskéje szennyezettebb-e, vagy a tied. 

Vagy például azt, hogy Magyarországon a nemrég Mészáros Lőrinc tulajdonába vándorolt mátrai hőerőmű nyomja ki a legtöbb légszennyet.

„Az új szatellit technológiánk elől senki nem tud elbújni. Soha nem látott képességünk van arra, hogy azonosítsuk a szennyezések kibocsátóit, akkor is, ha a szabályozók néha nem végzik el a munkájukat” – írja a környezetvédő szervezet elemzése.

Az RWE vehemensen tiltakozik a kijelentések ellen, azt mondják, a 100 kilométeres körzetükben Észak-Rajna-Vesztfáliában rengeteg üzem és bánya van, akik szintén bocsátanak ki nitrogén-dioxidot. Ők köszönik szépen, de betartanak minden előírást, legalábbis azt mondják.

Azt azért beismerték egy, az Euractivnak küldött e-mailben, hogy a 2017-ben felállított új standardoknak még nem igazán felelnek meg.

Az Unió ugyanis valóban rágyúrt erre egy évvel ezelőtt, más kérdés, hogy az Európai Bizottság szerint 130 város nem tartja be a szabályozásokat az EU huszonhárom országában.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az EU ennyire próbálja enyhíteni a légszennyezést, ugyanis évente körülbelül 75 000 halálesethez járul hozzá.

A Health Effects Institute-nak is volt nemrég egy felmérése, szerintük a világ lakosságának kilencvenöt százaléka rossz, vagy nagyon rossz minőségű levegőt szív be.

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek