Nem Soros, hanem Macron volt a legfőbb ellenfél Gulyás Gergely kampányfórumán

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.30. 21:21

Lakossági fórum-sorozatba kezdenek vezető kormánypárti politikusok, hogy a jövő tavaszi EP-választásig is életben tartsák táboruk lelkesedését, Budapesten Gulyás Gergely kezdte a sort. Ki az a Sargentini? Nem kellene-e emlékmű a „bevándoroltatottak” áldozatainak? Ezeket is kérdezték a Soros helyett inkább Macronról beszélő minisztertől a fórumon.

Nem Soros, hanem Macron volt a legfőbb ellenfél Gulyás Gergely kampányfórumán

Bár még fel se konferálták Gulyás Gergelyt, már pusztán azért tapsot kapott, hogy a lakossági fórumára érkezett vendégek közül páran észrevették, hogy megérkezett a helyszínre. A kedd este a budapesti Bálnában tartott előadás – amit egyébként kormány a Lokál című Habony-közeli napilap ma reggeli számában reklámozott egészoldalas hirdetésben – zsúfolásig megtelt többségében jól szituált idős emberrel.

A tömegben egy-egy fideszes politikus is felbukkant, például a XV. kerület polgármesteri címét nemrég elbukó László Tamás, vagy az Orbán Ráhel ügyvédjeként elhíresült Bajkai István.

„Ma Macron elnök meghívását fogadták el”

– viccelődött Gulyás a közönséggel arra utalva, az a kezdeményezés, hogy az európai tagállamokban Európa jövőjéről kell beszélni, eredetileg Franciaország vezetőjétől származott. „Ugyan próbálták olyan formán meghamisítani a híreket, hogy Magyarország nem partner ebben, de ez alapvető tévedés, (…) Magyarország fontosnak tartja, hogy beszéljen Európa jövőjéről.” (Akit mindez ennél jobban érdekel, itt tájékozódhat.)

Az előadás során prezentációt nem használó miniszter egyébként egyetlen egyszer sem hozta szóba Soros Györgyöt, ahogy a közönség sem a kérdéseknél. Soros helyett Gulyás később visszatért Emmanuel Macronra, és arról beszélt: azért jelentősebb a jövő tavaszi európai parlamenti választás a korábbiaknál, mert Magyarország vállalt úttörő szerepet a migrációs vitában. Ezért van az szerinte, hogy a francia elnök a magyar miniszterelnökkel szemben határozza meg magát, ami akkor is „felettébb egyértelmű elismerés”, ha közben „sértő kritikákat” kap az ország.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter – akinek egyébként 50 perc se kellett, hogy túlessen a teljes fórumon, igaz, további elfoglaltságára hivatkozva jelezte, hogy siet – nem meglepő módon arra futtatta ki előadását, hogy

„most kell minden erőt összegyűjteni”, és másokat is arra biztatni, hogy menjenek el szavazni májusban az európai parlamenti választáson.

Gulyás egyébként többek közt ilyen kérdéseket/felvetéseket kapott a végén:

+ Ki az a Sargentini? „Egy senkiből csináltak valakit!”

+ Lehet, hogy a BMW azért jön Magyarországra, mert „a tőkének a nyugalom is számított”?

+ Európában közel 400 embert robbantottak fel a „bevándoroltatottak”, ezért az illető indítványozza, hogy emeljenek egy emlékművet az áldozatoknak (az ötletet megtapsolta a közönség).

A miniszter pedig ezeket válaszolta:

+ Sargentiniről elmondta, az Európai Parlamentnek számtalan olyan tagja volt, akik úgy érezték, érdemes Magyarországot ebben a formában „lejáratni”, erre a magyar választópolgároknak kell „hatékony és egyértelmű választ” adnia. (Mint azt az Azonnali összegyűjtötte, a Fidesz mellett gyakorlatilag csak az európai szélsőjobb állt ki a szavazáskor.)

+ A „bevándoroltatottak” által „felrobbantottak” emlékművéről: a kormánynak a civil kezdeményezéseket támogatnia kell.

+ A BMW Debrecenbe telepítendő gyáráról: egyetért, a nyugalom is szempont lehetett a bajor vállalat döntésében. A téma kapcsán kitért arra is, hogy a nyugati véleményformáló elit a sajátjától eltérő véleményekkel szemben nem toleráns, de a gazdaság ettől még racionális

A miniszter nagy tapsot kapott hallgatóságától az előadás végén.

A fórum után haza felé igyekvők pedig nemcsak azzal szembesülhettek, hogy pogácsa és üdítő várja őket, de azzal is, hogy a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András, illetve két, a hajléktalanok mellett kiálló pólót viselő férfi ácsorog a kijáratnál. Horváth András az Azonnalinak elmondta, a környéken gyűjtöttek aláírást az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében, és gondolták, meghallgatják Gulyás előadásának végét. Ugyan olyan megjegyzést kaptak a hajléktalanos póló miatt, hogy „nem ide tartoznak”, de Horváth nem számított arra, hogy bármiféle atrocitás érné őket.

FOTÓK: Mónus Márton / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek