+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. október 30. kedd, 16:59
Meglepően lelkiismeretes választ adott egy fideszes képviselő az Azonnalinak arra a kérdésre: dohányzik-e. Font Sándortól nemcsak azt tudtuk meg, mi az a „grázsozás” vagy hogy melyik cigimárkák voltak a legmenőbbek anno, de azt is, hogy mit neveznek „indián átoknak”.

Támogatja-e Lázár János dohányzást betiltó javaslatát és ő maga dohányzik-e? Erre volt kíváncsi az Azonnali egy kormánypárti képviselőknek és minisztereknek elküldött érdeklődő e-mailben. Bár a legtöbben figyelmen kívül hagyták kérdésünket, egy fideszes képviselő, Font Sándor meglepően lelkiismeretes választ adott nemrég az Azonnalinak.

 

A képviselő Lázár javaslatával kapcsolatban arról írt: nem ismeri a megelőző elemző-feltáró anyagát, annak pro és kontra érvrendszerét, így egyelőre nem tud állást foglalni.

 

Az nem kétséges, hogy milyen iszonyú következményei vannak a dohányzásnak, de nem tudom, hogy a szabadságjogok valamelyikét nem  sérti-e a felvetés

 

– írta, hozzátéve, reméli, komoly elemző háttéranyagot kapnak majd az előterjesztőtől.

 

Ugyanakkor igazán rendhagyó választ kaptunk arra a kérdésre, ő maga dohányzik-e, amit változtatás nélkül közlünk:

 

„Hatodikos voltam az általános iskolában, amikor a szomszéd család nagyfiúja már nyolcadikos, és jó barátok voltunk. Beengedett a nagyfiúk klubjába, ami annyit jelentett, hogy a parkban hétvégén grázsoztak, és én ott lehettem. (Minden kisebbet elzavartak onnan, persze játszani nem játszhattam, nem mintha kedvem lett volna hozzá...).

 

A grázsozás egy nagyon tiltott ügyességi hazárdjáték volt, amit pénzben játszottak. A rendőrök többször elkergettek kedvenc helyünkről. És ezek a nagyfiúk cigiztek is! És ha a bandában akartam maradni, nekem is kellett. Eleinte valóban szívtam egy-két szálat, de iszonyúan nem tetszett (Fecske, Románc, Symphonia, Sopianae, ezek voltak a menők, a Munkás meg a Kossuth nagyon gáz volt ebben a körben!).

 

És amikor grázsozás után hazamentem, nem mertem bemenni a lakásba, hanem egyenest le a kertbe, és azonnal kihúztam a földből egy-két szál zöldhagymát, és komplett megettem, hogy ne érződjön a cigi szaga (nem a Forsyte Saga! hihihi...).

 

Habár tudjuk, hogy a zöldhagyma iszonyú egészséges, de ilyen áron egyre nehezebben vettem rá magam az evésére, úgyhogy néhány hét alatt leszoktam a dohányzásról. Hát talán összesen 5-6 szálat szívtam ez idő alatt el. (Tudom, ezzel nem tettem gazdaggá a magyar dohányipart, ami miatt van is egy kis lelkiismeret-furdalásom, mert hát mégiscsak a magyar ipart támogattam volna, akár az életem árán is...).

 

Viszont továbbra is vásárló maradtam! Akkor nem volt ám lesötétített, 18 éven aluliaknak tiltott dohányáruda! Az volt ám a szabadság! Bármelyik boltba bemehettem vásárolni! Nem úgy, mint most a vadkapitalizmusban... Szóval azért vettem továbbra is a paklikat, hogy ha a nagyfiúk netán megkérdezték, hogy „öcsi (valamiért ezek is így hívtak, mint a két nővérem), nincs egy szál cigid?”, akkor én azonnal előrukkoltam az egyik menő fajtával (fajtákról lásd fent).

 

És ha ön most azt kérdi, hogy
dohányzok-e, hát nem.

 

És ha azt kérdezné (mert ha precíz cikket akarna írni, akkor meg kellett volna kérdeznie, hogy dohányzott-e valaha, és ha igen, akkor most is, és ha nem akkor mikor szokott le róla – na szóval érti, ugye?) hogy dohányzott-e, akkor igen, és mióta, akkor sajnos nem áll módomban pontos időpontot megadni, na nem a szándékom miatt, hanem az eltelt évek miatt, mert azóta a dohányosok közül szinte minden nagyfiú meghalt körülöttem, akiket erről az időpontról megkérdezhetnék. És akkor még nem volt hordozható számítógép (csak akkorák, mint két tanterem), nem volt internet, nem volt iOS meg Android alapú tablet, meg okostelefon, és nem lehetett ezeken vég nélkül játszani, hanem vasárnap délutánonként kimentünk a parkba grázsozni,

 

ott elszívtunk néhány szál cigit, és aki rászokott, az egyszer csak belehalt.

 

Talán e régi sebeket is feltépő gondolatsor után érezheti, hogy nem vagyok nagy barátja a dohánynak, rajtam nem fogott az indián átok (amely úgy szól, hogy miután a fehérek felfedezték Amerikát, és leigázták, majd kifosztották az indiánokat, azok bosszúból megismertették a fehérekkel a dohányt...), de kérdése arra mindenféleképp jó volt, hogy visszabarangoljak úgy 45 évet az időben, és felidézzem magamnak (és önnek is) az akkori világot.

 

És ha netán bárhol is közzéteszi ezen gondolatokat (már majdnem novellaméretet), ígérem, nem kérek jogdíjat.”

 

– zárta sorait Font Sándor, akinek ezúton is köszönjük a választ! 

 

A dohányzást betiltó felvetés kapcsán egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére kormányinfón gyakorlatilag megkérdőjelezte annak komolyságát, és ami ennél is nagyobb csapás Lázár ötletére nézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is azt nyilatkozta az Azonnalinak, nem támogatja, mert ő a szabadság oldalán áll. Ettől függetlenül Lázár János Facebook-oldalán jelezte ma: beleáll az ügybe és be fogja nyújtani a javaslatát. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután Sebastian Kurz osztrák kancellár a szabadságpárti belügyminiszter menesztését kérte az államfőtöl, minden FPÖ-s kivonul a kormányból.

Keletre gyengébb termékeket hoznak a multik? A csehek nem elégedettek az EU-s megoldással, egyenesen a kereskedőket büntetnék.

Bukta a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elnöke a 207 ezres Facebook-oldalát, úgyhogy felregisztrált a Vkontaktéra.

Csatlakozz MOST az elsők között az Azonnali exkluzív, zárt olvasói Facebook-csoportjához!

Itt a legfrissebb felmérés, ami a Strache-videó hétvégéjén készült: nagyot emelkedett az ÖVP népszerűsége, az FPÖ-é pedig 5 százalékpontot esett.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás