+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. október 30. kedd, 16:59
Meglepően lelkiismeretes választ adott egy fideszes képviselő az Azonnalinak arra a kérdésre: dohányzik-e. Font Sándortól nemcsak azt tudtuk meg, mi az a „grázsozás” vagy hogy melyik cigimárkák voltak a legmenőbbek anno, de azt is, hogy mit neveznek „indián átoknak”.

Támogatja-e Lázár János dohányzást betiltó javaslatát és ő maga dohányzik-e? Erre volt kíváncsi az Azonnali egy kormánypárti képviselőknek és minisztereknek elküldött érdeklődő e-mailben. Bár a legtöbben figyelmen kívül hagyták kérdésünket, egy fideszes képviselő, Font Sándor meglepően lelkiismeretes választ adott nemrég az Azonnalinak.

 

A képviselő Lázár javaslatával kapcsolatban arról írt: nem ismeri a megelőző elemző-feltáró anyagát, annak pro és kontra érvrendszerét, így egyelőre nem tud állást foglalni.

 

Az nem kétséges, hogy milyen iszonyú következményei vannak a dohányzásnak, de nem tudom, hogy a szabadságjogok valamelyikét nem  sérti-e a felvetés

 

– írta, hozzátéve, reméli, komoly elemző háttéranyagot kapnak majd az előterjesztőtől.

 

Ugyanakkor igazán rendhagyó választ kaptunk arra a kérdésre, ő maga dohányzik-e, amit változtatás nélkül közlünk:

 

„Hatodikos voltam az általános iskolában, amikor a szomszéd család nagyfiúja már nyolcadikos, és jó barátok voltunk. Beengedett a nagyfiúk klubjába, ami annyit jelentett, hogy a parkban hétvégén grázsoztak, és én ott lehettem. (Minden kisebbet elzavartak onnan, persze játszani nem játszhattam, nem mintha kedvem lett volna hozzá...).

 

A grázsozás egy nagyon tiltott ügyességi hazárdjáték volt, amit pénzben játszottak. A rendőrök többször elkergettek kedvenc helyünkről. És ezek a nagyfiúk cigiztek is! És ha a bandában akartam maradni, nekem is kellett. Eleinte valóban szívtam egy-két szálat, de iszonyúan nem tetszett (Fecske, Románc, Symphonia, Sopianae, ezek voltak a menők, a Munkás meg a Kossuth nagyon gáz volt ebben a körben!).

 

És amikor grázsozás után hazamentem, nem mertem bemenni a lakásba, hanem egyenest le a kertbe, és azonnal kihúztam a földből egy-két szál zöldhagymát, és komplett megettem, hogy ne érződjön a cigi szaga (nem a Forsyte Saga! hihihi...).

 

Habár tudjuk, hogy a zöldhagyma iszonyú egészséges, de ilyen áron egyre nehezebben vettem rá magam az evésére, úgyhogy néhány hét alatt leszoktam a dohányzásról. Hát talán összesen 5-6 szálat szívtam ez idő alatt el. (Tudom, ezzel nem tettem gazdaggá a magyar dohányipart, ami miatt van is egy kis lelkiismeret-furdalásom, mert hát mégiscsak a magyar ipart támogattam volna, akár az életem árán is...).

 

Viszont továbbra is vásárló maradtam! Akkor nem volt ám lesötétített, 18 éven aluliaknak tiltott dohányáruda! Az volt ám a szabadság! Bármelyik boltba bemehettem vásárolni! Nem úgy, mint most a vadkapitalizmusban... Szóval azért vettem továbbra is a paklikat, hogy ha a nagyfiúk netán megkérdezték, hogy „öcsi (valamiért ezek is így hívtak, mint a két nővérem), nincs egy szál cigid?”, akkor én azonnal előrukkoltam az egyik menő fajtával (fajtákról lásd fent).

 

És ha ön most azt kérdi, hogy
dohányzok-e, hát nem.

 

És ha azt kérdezné (mert ha precíz cikket akarna írni, akkor meg kellett volna kérdeznie, hogy dohányzott-e valaha, és ha igen, akkor most is, és ha nem akkor mikor szokott le róla – na szóval érti, ugye?) hogy dohányzott-e, akkor igen, és mióta, akkor sajnos nem áll módomban pontos időpontot megadni, na nem a szándékom miatt, hanem az eltelt évek miatt, mert azóta a dohányosok közül szinte minden nagyfiú meghalt körülöttem, akiket erről az időpontról megkérdezhetnék. És akkor még nem volt hordozható számítógép (csak akkorák, mint két tanterem), nem volt internet, nem volt iOS meg Android alapú tablet, meg okostelefon, és nem lehetett ezeken vég nélkül játszani, hanem vasárnap délutánonként kimentünk a parkba grázsozni,

 

ott elszívtunk néhány szál cigit, és aki rászokott, az egyszer csak belehalt.

 

Talán e régi sebeket is feltépő gondolatsor után érezheti, hogy nem vagyok nagy barátja a dohánynak, rajtam nem fogott az indián átok (amely úgy szól, hogy miután a fehérek felfedezték Amerikát, és leigázták, majd kifosztották az indiánokat, azok bosszúból megismertették a fehérekkel a dohányt...), de kérdése arra mindenféleképp jó volt, hogy visszabarangoljak úgy 45 évet az időben, és felidézzem magamnak (és önnek is) az akkori világot.

 

És ha netán bárhol is közzéteszi ezen gondolatokat (már majdnem novellaméretet), ígérem, nem kérek jogdíjat.”

 

– zárta sorait Font Sándor, akinek ezúton is köszönjük a választ! 

 

A dohányzást betiltó felvetés kapcsán egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére kormányinfón gyakorlatilag megkérdőjelezte annak komolyságát, és ami ennél is nagyobb csapás Lázár ötletére nézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is azt nyilatkozta az Azonnalinak, nem támogatja, mert ő a szabadság oldalán áll. Ettől függetlenül Lázár János Facebook-oldalán jelezte ma: beleáll az ügybe és be fogja nyújtani a javaslatát. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás