Az elcseszett furulyázás a popzene új királya

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.30. 16:13

Már az RTL Klub vasárnap esti vetélkedőjében is felhasználták az elmúlt tíz év legszórakoztatóbb viccét, a shittyflute-ot. Az Azonnali pedig elmondja, mi ez az egész azon túl, hogy baromi vicces.

Az elcseszett furulyázás a popzene új királya

Kifejezetten szeretek tévézni, ráadásul a focin és a Film+ kínálatán kívül a kereskedelmi csatornák főműsoridős kínálatával is szeretek képben lenni. Ezért például néztem tegnap az RTL Klubon futó Fantasztikus négyest, amit az Éjjel-nappal Budapest bolondjaként befutott Lali nyert. 

De igazából nem Laliról akarok írni, hanem Lali produkciójáról, amiben felettébb szórakoztató módon kamuartistáskodott egyet, miközben a háttérben Celine Diont furulyázott tök hamisan (ide kattintva megtekinthető). Az utóbbi a fontos, hiszen ezzel, bár kicsit elkésve, de végre nagyközönség elé került a világ legjobb mémje,

a shittyflute!

A mondjuk szarfurulyának fordítható műfajnak a nevében is tartalmazza a lényeget: slágerek zenei alapjára furulyáznak rá emberek rettentő szarul. 

Például így az A-ha slágerére!

De megkapta a magáét Britney Spears is

Sőt, a System of a Downnak is jól áll!

Az aktualitások kedvelőinek pedig a Despacito is elérhető.

Ahogy hallható, az RTL azért nem mert annyira fájóan hamis furulyát használni, mint az igazi nagypályások, de a lényeg úgyis az, hogy kiderüljön:

szarul elfurulyázni dalokat nem csak vicces, hanem egyenesen a humor magasiskolája!

A hatásmechanizmus is ér egy elemzést: eleve ott vannak a mindenki által ismert slágerek, amiket ha valaki nagyon elront, akkor már furulya nélkül is milliós nézettségek jönnek belőle össze Youtube-on. Aztán ugye ott van a furulya, ami úgy általában a legbénább hangszerek között van a társadalom szemében, és tulajdonképpen egy felnőtt embernek sem áll jól a kezében. És persze ott van a metahumor része, amikor nem is értjük, miért röhögünk ezen hangosan.

Bár a műfaj a Shittyflute nevű Youtube-csatorna megjelenésével lett igazán népszerű, igazán szarul elfurulyázott dal először 2009-ben lett népszerű, amikor egy Matt Mulholland nevű Youtuber nyúlt hozzá Lalihoz hasonlóan Celine Dion My Heart Will Go Onjához. 

Az azt követő években elszórtan jelentek meg klasszikusok: a 20th Century Fox főcíme például óriásit futott, de az igazi robbanás a talán német, talán spanyol DJ Detweiler megjelenése volt: ő furulyázta fel például Vangelis klasszikusát is. Az alkotás eredetileg Soundcloudon volt elérhető, de onnan idő közben a művész minden számát törölték jogdíjproblémák miatt.

Detweiler nem csak feltöltött dalokat, de az elmúlt pár évben konkrétan turnézni indult, DJ-szettjein pedig akár jungle számokat is élvezhetünk fülsüketítő furulyázással. Novemberben például Kanadában lép fel a breakcore színtér egyik istenségének számító Duran Duran Duran társaságában. Fent látható a zenéhez hasonló ízlésben készült 2015-os turné flyere. (Itt jelezném bárkinek, aki szervez bulikat, hogy sokkal jobb hely lehetne Magyarország egy DJ Detweiler-fellépéstől!)

2014-ben indult útjára a már említett Shittyflure csatorna, ami a Detweilernél jóval kommerszebb irányt képviseli: itt tényleg csak nagyon ismert dalok vannak elrontva, viszont jelenleg 450 ezer feliratkozónál jár. 

A shittyflute-ban rejlő potenciált mi sem mutatja jobban, hogy másolatai is vannak: a Jurassic Park főcímének tönkretételét már majdnem 15 millióan nézték meg az interneten. 

A végső áttörést a Buzzfeed gyűjtése hozta, de azóta már foglalkozott a műfajjal az eredetileg igényes elektronikus zenékre szakosodott Electronic Beats is.

A határ a csillagos ég, hiszen Lali egy vasárnap főműsoridőben futott vetélkedőt is meg tudott nyerni a shittyflute segítségével, bizonyítva kicsit azt is, hogy a magyar tévénézők sincsenek teljesen beoltva minőségi humor ellen.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek