Szerinted kit ne üssön el egy önvezető autó?

Szerző: Pintér Bence
2018.10.28. 09:18

Egy felmérés szerint az emberek a fiatalokat és a nagyobb embercsoportokat mentenék meg, ha az önvezető autó helyett kéne dönteniük.

Szerinted kit ne üssön el egy önvezető autó?

Amióta az önvezető autó mint koncepció megjelent, folyik a vita arról az etikai dilemmáról, hogy mégis ki a fenét üssön el a program, ha már nem tud korrigálni, és vagy A vagy B célponton tuti keresztülgázol.

A nyugdíjas élje túl, aki végigdolgozta az életét, vagy a babakocsis kismama? Tíz ember a buszmegállóban, vagy egy biciklista?

Az MIT a 2016-ban indult online kvíz, a Moral Machine kérdéseire adott válaszok alapján publikált most egy tanulmányt arról, hogy mit gondolnak ezekről a kérdésekről az emberek, tehát: kinek az élete ér többet?

A teszt kilencféle preferenciát vizsgált, tehát például azt, hogy inkább férfiakat vagy nőket, fiatalabbakat vagy idősebbeket, kevesebb vagy több embert, vagy mondjuk szegényebbeket vagy gazdagabbakat üssön-e el inkább az autó, ha mindenképp elüt valakit.

A Verge összefoglalója szerint az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók inkább az embereket mentik meg, mint az állatokat; inkább a gyerekeket, mint a felnőtteket; inkább nagyobb embercsoportokat, mint egy-egy gyalogost.

A tesztet több millió ember töltötte ki a világ minden tájáról, az eredmények pedig ennek megfelelően kultúráról kultúrára, régióról régióra eltéréseket mutatnak. Ázsiában és a Közel-Keleten például kevésbé hangsúlyos az, hogy a gyerekeket/fiatalokat részesítenék előnyben egy ilyen szituációban. (De az is fontos, hogy a teszt egyáltalán nem számít reprezentatívnak egy-egy országra nézve.)

Még messze vagyunk persze a teljesen önvezető autóktól, jelenleg csak prototípusokat tesztelnek az utakon, de a kutatók szerint el kell végezni az ehhez hasonló vizsgálatokat ahhoz, hogy majd legyen mi alapján programozni később az algoritmusokat; ráadásul az ilyen „leíró etikához” sorolt kísérleteknek lehet szerepük a jövőbeli mesterséges intelligenciák és robotok tanításában is.

NYITÓKÉP: smoothgroover22 / Flickr

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek