Kirúgták a liberálisok a katalán szeparatistákat az EP-ben

2018.10.27. 19:30

Épp egy éve akart függetlenedni Katalónia, azóta súlyos gondok voltak a pártban.

Kirúgták a liberálisok a katalán szeparatistákat az EP-ben

Épp egy évvel a bukott katalán függetlenedés után a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsoportosulás (rövidebb nevén ALDE) úgy szavazott, nem kérnek a továbbiakban a katalán szeparatista pártból az Európai Parlamentben – írja a Politico. A kacifántos rövidítést használó PDeCAT kizárásáról közleményben hangsúlyozták, hogy nem a párt függetlenedési vágyai miatt történt.

„A döntés nem állásfoglalás az ALDE részéről a spanyol belső vitákban. Továbbra várunk is minden liberális és demokratikus pártot Katalóniából" – áll az ALDE közleményében. 

A történéseknek inkább ahhoz van köze, hogy a PDeCAT több szinten is súlyos válságban van: egykori vezetőjük, Charles Puigdemont a balhékba torkollt függetlenségi népszavazás óta hol Németországban, hogy Brüsszelben van. A németek hűtlen kezelés miatt végül kiadhatják, de egy konzervatív német EP-képviselő például épp az Azonnalinak mondta el, hogy menedékjogot adna Puigdemontnak, de a 7-es cikkelyes eljárást is indokoltnak tartaná a népszavazási botrány miatt Spanyolországgal szemben.

Jogerős ítélet még nincs a kiadatásról, úgyhogy valószínűleg sokáig elhúzódik az ügye. Közben ősz óta a párt több tagja is korrupciógyanúba keveredett, és jelenleg is nyomozás folyik ellenük. 

FOTÓ: Pixabay

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek