+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. október 27. szombat, 19:30
Épp egy éve akart függetlenedni Katalónia, azóta súlyos gondok voltak a pártban.

Épp egy évvel a bukott katalán függetlenedés után a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsoportosulás (rövidebb nevén ALDE) úgy szavazott, nem kérnek a továbbiakban a katalán szeparatista pártból az Európai Parlamentben – írja a Politico. A kacifántos rövidítést használó PDeCAT kizárásáról közleményben hangsúlyozták, hogy nem a párt függetlenedési vágyai miatt történt.

 

„A döntés nem állásfoglalás az ALDE részéről a spanyol belső vitákban. Továbbra várunk is minden liberális és demokratikus pártot Katalóniából" – áll az ALDE közleményében. 

 

A történéseknek inkább ahhoz van köze, hogy a PDeCAT több szinten is súlyos válságban van: egykori vezetőjük, Charles Puigdemont a balhékba torkollt függetlenségi népszavazás óta hol Németországban, hogy Brüsszelben van. A németek hűtlen kezelés miatt végül kiadhatják, de egy konzervatív német EP-képviselő például épp az Azonnalinak mondta el, hogy menedékjogot adna Puigdemontnak, de a 7-es cikkelyes eljárást is indokoltnak tartaná a népszavazási botrány miatt Spanyolországgal szemben.

 

Jogerős ítélet még nincs a kiadatásról, úgyhogy valószínűleg sokáig elhúzódik az ügye. Közben ősz óta a párt több tagja is korrupciógyanúba keveredett, és jelenleg is nyomozás folyik ellenük. 

 

FOTÓ: Pixabay

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás