Szabad-e Istent káromolni? Szerinted? Szavazz!

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.26. 09:19

Az írek ma népszavaznak erről: eltörölhetik azt a törvényt, miszerint akár 25 ezer euró büntetés is kiszabható istenkáromlásért. Közben elnököt is fognak választani.

Szabad-e Istent káromolni? Szerinted? Szavazz!

Írországban pénteken elnökválasztás lesz, azonban a választóknak nem csak arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy ki legyen az új államfő, hanem arra is, hogy töröljenek-e az alkotmányból egy meglehetősen ellentmondásos passzust.

A történet régen kezdődött, 1937-ben. Amikor az alkotmány megszületett, beleírták, hogy

„az Állam elismeri, hogy a Mindenható Istent megilleti a nyilvános tisztelet”,

és tilos a szentségeket gyalázó offenzív szöveget használni vagy publikálni, ugyanez vonatkozik az izgató vagy szeméremsértő tartalmakra is, nem lehet létrehozni vagy terjeszteni ilyeneket.

Csakhogy nem nagyon volt definiálva, hogy mi számít annak. Ehhez képest 2009-ben szépen törvényt hoztak rá, hogy mi számít annak, és mivel büntethető: a maximálisan kiszabható pénzösszeg 25 ezer euró.

Azóta volt olyan eset is, hogy nyomozás indult Stephen Fry angol humorista, író ellen, mivel azt mondta, hogy Isten egy „szeszélyes, beszűkült gondolkodású hülye”.

A rendőrség aztán nem találta meg Istent, azaz a valódi sértettet, így lezárták a nyomozást, és nem emeltek vádat Fry ellen.

Az előrejelzések szerint többségben lesznek az igenek, és így végül el fogják törölni a törvényt. Kivéve, ha az íreket nem fogja érdekelni a kérdés, ugyanis a választói jegyzékben szereplők több, mint harminchárom százalékának meg kell jelennie az urnák előtt ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen.

Az elnökválasztást pedig előreláthatóan a költő, emberjogi harcos, művészet- és sport polihisztor, Martin D. Higgins fogja nyerni. 

KÉP: Francisco de Goya: Az inkvizíció törvényszéke

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek