Alkotói válságban lévő művészek miatt zárták le a burgenlandi határátkelők felét

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.26. 13:56

A dél-burgenlandi művészlobbi Bécsig elhallatszó hangja a felelős azért, hogy a jövőben nem lehet akárhol átkelni autóval Ausztria és Magyarország között.

Alkotói válságban lévő művészek miatt zárták le a burgenlandi határátkelők felét

A komplett magyar sajtót bejárta a hír, hogy Ausztria lezárja a burgenlandi-magyar határátkelők egy részét az autóforgalom elől. Pontosabban: az eddig üzemelő 60 átkelőhelyből 35-ön tilos mostantól autóval vagy motorral átkelni egyik országból a másikba, és erről külön táblákon tájékoztatják az arrajárókat. Vagyis

értelmezhetetlen az a keretezése a magyar lapoknak, hogy az Ausztriába ingázó magyar munkavállalóknak kerülniük kell, ezt kell ugyanis tenniük a magyarországi boltokba, hétvégi telkeikre, fogorvosukhoz, alkalmi szeretőjükhöz igyekvő osztrákoknak is.

A szentgotthárdi 9970.hu arról ír, hogy ezentúl csak gyalogosan, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel, vagy lóval lehet átkelni ezen pontokon. Akik megszegik ezt az új rendeletet, és elcsípik őket, kemény összegeket fizethetnek, akár 2180 euró (ez körülbelül 700 ezer forint) is lehet a büntetés, írja a lap.

A tiltás főleg Sopron és Szentgotthárd környéki átjárók mellett számos földutat, és jó pár autóval átjárni eddig sem tudott átkelőt érint, mint például a Fertő-Hansági Nemzeti Parkban lévő andaui/mosontarcsai fahíd (lásd a fenti képet). A Kisalföld cikkében külön megjegyzi, hogy eddig sem lehetett volna a kishatárok nagy részén autóval átmenni, a szabályok tehát nem változtak, csak ezt most már tábla is jelzi.

Mosonmagyaróvár környékén egy csomó nehezen járható úton viszont továbbra is át lehet autózni: ilyen például a Rajkát Deutsch Jarndorffal (Németjárfalu) összekötő rettenetes minőségű földút, vagy a csak kátyúból álló szakasz a festői Albertkázmérpuszta érintésével Várbalog és Halbturn között. Hogy ezeken túl még mely határátkelőkön lehet autóval közlekedni, itt található egy lista

Az egészben a tiltás motivációja a legérdekesebb. A szentgotthárdi 9970.hu megbízható osztrák forrásoktól úgy tudja,

a szabályozás mögött az áll, hogy egy osztrák határ menti kistelepülésen, Farkasdifalván (Neumarkt a. d. Raab) petíciót indítottak a Bécsből odaköltözött művészek, ugyanis az átmenő forgalom zaja miatt alkotói válságba kerültek.

Ehhez az aláírásgyűjtéshez csatlakozott több más burgenlandi település is, akik először a tartományi, majd a bécsi kormányhoz fordultak a követelésükkel, aminek ezek szerint engedtek is a döntéshozók. A dél-burgenlandi rész, akár csak az Őrség, rengeteg művészt vonz a fővárosból: még külön honlapja is van a neumarkti ún. művészfalunak. Talán nem véletlen, hogy a szentgotthárdiakat leginkább az zavarja, hogy a Neumarkt és Alsószölnök között ingázók ezentúl mind a túlterhelt szentgotthárdi utakon keresztül fognak átjárni Ausztriába – a művésztelep ugyanis pont a lezárt határátkelő melletti faluban található.

A táj szépsége és a főleg kékfrankos-alapú burgenlandi borok mellett külön kiemelendő különlegessége Dél-Burgenlandnak az Uhudler nevű bortípus: az Európai Unióban csak és kizárólag nyolc itteni településen lehet olyan bort előállítani, ami direkttermő szőlőfajtákból készül, és így némi metilalkoholt is tartalmaz. Itt lehet utánaolvasni, érdemes.

FOTÓ: Steindy / Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek