Gulyás beszólt Lázárnak a dohányzás betiltása kapcsán

Szerző: Hutter Marianna
2018.10.25. 13:01

2038-ban lenne aktuális Lázár János dohányzást betiltó javaslata, ez pedig az egész ügy komolyságát kérdőjelezi meg Gulyás Gergely szerint. Mit gondol a bírók Handó Tünde hatalmát visszaszorítani kívánó javaslatáról a Miniszterelnökséget vezető miniszter? Lesz-e a Fidesznek választási programja a 2019-es EP-választásokon? Ezeket is kérdezte az Azonnali a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás beszólt Lázárnak a dohányzás betiltása kapcsán

Bár az elején valamiért nem találták az Azonnalit a regisztrált médiumok listáján, végül mégiscsak beengedtek minket a Kormányinfóra. Az alábbiakat kérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől:

1. Támogatná-e személyesen a bírók Handó Tünde hatalmát visszaszorítani kívánó javaslatcsomagját?

A miniszter válasza szerint az igazságügyi miniszter, vagyis Trócsányi László előtt van a javaslat. A felvetésre, hogy Gulyás mégiscsak jogász végzettségű (tehát mondhatna róla véleményt), úgy reagált:

ilyenkor a kormány jogász végzettségű tagjai „önuralmat erőltetnek magukra” és megvárják, amíg az illetékes visszajelez.

2. Támogatná-e Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter ötletét, hogy a 2020 után születettek ne dohányozhassanak?

Nem. Egyetért a volt miniszterrel abban, hogy károsnak tartja a dohányzást, de szerinte

az, hogy valami káros, nem feltétlenül jelenti azt, hogy be kell tiltani.

Kérdésünkre egyébként elmondta: ő maga nem dohányzik, Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig arról beszélt, ő még sosem gyújtott rá.

Gulyás szerint a dolog természetéből adódóan egyébként is csak 2038-ban lenne aktuális (akkor lennének nagykorúak a 2020-ban születetettek), ez pedig a javaslat komolyságát kérdőjelezi meg.

3. Nem ellentmondás-e, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a kárpátaljaik szavazhatnának az EP-választáson, akik szavazatainak a Fidesz is nyilván örülne, de közben a magyar kormány blokkolja Ukrajna EU-integrációs törekvéseit?

Semmilyen ellentmondás nincs, az uniónak van egy ajánlása, ami azt javasolja, hogy az EU-s állampolgárok lakóhelyüktől függetlenül szavazhassanak.

Szerinte egyébként a mai Ukrajnának elég súlyos problémái vannak ahhoz, hogy azokra önmagában az európai integráció megoldást jelentsen.

5. Lesz-e a jövő évi EP-választásra programja a Fidesznek?

Kérdezzük meg Szájer Józsefet,

ő a Kormányinfón nem fog a Fidesz ügyeiről beszélni, mivel tiszteletben tartja a jogállami alapelveket

– mondta Gulyás, aki egyébként a Fidesz alelnöke.

FOTÓ: Máthé Zoltán / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek