Egy brit konzervatív EP-képviselő szerint a szocik majdnem nácik. Leidiótázták, és gyorsan bocsánatot kért

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.25. 07:45

– A szocialisták is már majdnem nemzeti-szocialisták, nem? – Idióta! – Bocsánat, nem úgy értettem! Átlagos EP-vita.

Egy brit konzervatív EP-képviselő szerint a szocik majdnem nácik. Leidiótázták, és gyorsan bocsánatot kért

Syed Kamall brit tory EP-képviselő, aki egyúttal a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció vezetője is, olyan kijelentést tett szerda délután egy parlamenti vitán, ami kiverte a biztosítékot az EP-képviselők többségénél. Kamall ugyanis azzal próbálta támadni Udo Bullmannt, a balközép Szocialisták és Demokraták (S&D) frakció német vezetőjét, hogy a nácizmus a szocializmus egyfajta eltorzulása volt. 

Kamall a szerencsétlen mondattal a szélsőjobb európai megerősödésére akart figyelmeztetni, és erre adta a sajátos diagnózist. Az EP-képviselők többségében minden bizonnyal felrémlett az eset, amikor Silvio Berlusconi jobboldali olasz exminiszterelnök 2003-ban egy koncentrációs tábor parancsnokához hasonlította az Európai Parlament előző elnökét, a német szociáldemokrata Martin Schulzot, akkor azonnal bocsánatot kért mindenki, akinek köze volt az olasz miniszterelnökhöz.

Most Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője, és maga Bullman is kioktatta a britet történelemből: emlékeztették rá, hogy

Adolf Hitler rezsimje több ezer szociáldemokratát gyilkolt meg a náci Németországban.

A tory vezér nyilatkozata azért sem jön jó pillanatban, mert éppen zajlanak a brexitről szóló tárgyalások, és Nagy-Britannia próbál minél előnyösebb kilépési feltételeket kialkudni, egyelőre vajmi kevés sikerrel.

Az eset kapcsán megszólalt Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is. A politikus, aki versenyben van pártcsaládja jelöltségéért az Európai Bizottság elnöki pozíciójára, előbb lazán leidiótázta Kamalt, majd megjegyezte, hogy

„a brit Konzervatív Pártot végül felfalta a UKIP”

Kamall végül bocsánatot kért Bullmanntól, aki elfogadta azt, mondván, Kamall nem tudja, miről beszél.

FOTÓ: ECR Group/flickr.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek