Megszavazta az EP, hogy betiltsanak egy csomó műanyagszemetet

2018.10.24. 13:49

A szívószálakat, eldobható evőeszközöket és egy csomó egyszer használatos műanyagot is betiltana az Európai Parlament.

Megszavazta az EP, hogy betiltsanak egy csomó műanyagszemetet

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton látható, mennyi műanyagszemetet tartalmaz a víz. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat:

egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyagszemét lehet, mint hal.

Egy új, az uniós környezetvédelmi szakbizottság által október 10-én megszavazott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

A probléma az, hogy a műanyag nemcsak a partokat szennyezi, hanem a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes. A nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyagrészecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében, a műanyagban lévő kémiai anyagok pedig káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.

A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban. A többit gyakorlatilag kidobjuk.

Az Európai Parlament ezért szerdán úgy döntött: be kell tiltani azon egyszer használatos műanyagtermékeket, amelyeknek már létezik környezetbarát változata:

a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömb-pálcikákat.

A halászati eszközök, amelyek a tengeri hulladék 27 százalékát teszik ki, gyártóira vonatkozóan pedig azt tervezi az unió, hogy nekik kellene fedeznie a kikötők megtisztításának díját.

Minderről az EP nem dönthet egyedül, a Tanáccsal is kompromisszumot kell majd találnia.

INFOGRAFIKÁK, KÖZLEMÉNY: Európai Parlament

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek