Juncker európai ünnepnek tartja Erdély elcsatolását, de vajon meg is ünnepeli azt?

2018.10.24. 19:18

A bizottsági elnöknek épp egy magyar nemzeti ünnepen sikerült az európai történelem nagy pillanatának neveznie Erdély száz évvel ezelőtti egyesítését Romániával. Az Azonnali megkereste Junckert.

Juncker európai ünnepnek tartja Erdély elcsatolását, de vajon meg is ünnepeli azt?

Minden, ami Romániát érinti, Európát is érinti, és ez viszont is igaz – így értette Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amikor 

Erdély és Románia egyesítésének századik évfordulója kapcsán arról beszélt, hogy ez nem csak egy román, hanem egy európai ünnep is, és nem csak a román, hanem az európai történelem nagyszerű pillanata is.

Legalábbis így magyarázta Juncker sajtófőnökhelyettese főnöke szavait az Azonnali megkeresésére, idézve az EB-elnök teljes beszédét, melyet a román államfő európai parlamenti látogatásának apropóján tartott Strasbourgban. Klaus Johannis az Európai Unió jövőjéről szóló plenáris ülésen szólalt fel, bemutatva vízióját az EU jövőjéről. Románia január elsejétől veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Juncker meleg szívvel üdvözölte Johannist, akit még nagyszebeni polgármestersége idejéből ismer. A kettejük közötti barátságot igyekezett történelmi kontextusba helyezni, kijavítva azt a gyakori tévhitet, miszerint az erdélyi szászok a kelet-németországi tartományból, Szászországból érkeztek volna a mai Románia területére, hiszen ők – állítása szerint – valójában luxemburgiak eredetileg. Vagyis a mai Luxemburg, Flandria, Vallónia és Vesztfália területéről érkeztek Erdélybe, mint ahogy az a szász városok építészetén, különösen Nagyszebenen meg is látszik.

Junckertől – azon kívül, hogy pontosan hogyan is értette a nagy vihart kavart kijelentését – az Azonnali azt is szerette volna megtudni, hogy ha tényleg egy európai ünnepnek tekinti a román egyesítést, akkor meglátása szerint hogyan kéne azt európai szinten megünnepelni, szán-e erre uniós forrásokat, illetve részt vesz-e valamelyik december elsején tartandó állami ünnepségen Romániában.

Az EB-elnök sajtófőnök-helyettese, Mina Andreeva biztosította az Azonnalit arról, hogy boldogan értesítene minket, ha főnöke részt venne a román ünnepi megemlékezésen, de jelenleg nem tud ilyen részleteket megosztani velünk, sem jövőbeli eseményekkel kapcsolatos spekulációkba bocsájtkozni. Annyit azért hozzátett, hogy a román kormány decemberben meglátogatja az Európai Bizottságot, és az EU-biztosok januárban Bukarestbe utaznak a soros elnökség nyitányára, tehát bőven lesz alkalma Junckernek megünnepelni a centenáriumot, amennyiben így dönt.

Az Azonnali kérdésére, miszerint – ha már október 23-án sikerült így megnyilvánulnia az EB-elnöknek – legalább gratulált-e Magyarországnak a forradalom 62. évfordulója alkalmából, Andreeva kitérő választ adott, mondván nem tud ilyenről.

A román centenárium az Azonnali stábját is megihlette. Végigjártuk az országot, pontosabban az Erdélyen kívüli részét és erről videósorozatot is készítettünk. Itt felfedezheted Romániának azt az arcát, amit kevésbé ismernek a magyarok.

Szokásos heti kérdésünkben pedig Juncker kijelentésén felbuzdulva arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerinted a román centenáriumon kívül mi legyen még európai ünnep? Szavazz!

Itt pedig megnézheted, mennyi minden jót kívánnak a magyar országgyűlési képviselők keleti szomszédunknak:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek