Nem tudod, mit csinálj október 23-án? Segítünk!

2018.10.22. 19:00

Programajánló keddre azoknak, akik élnek-halnak a politikáért és azoknak is, akiket ez teljesen hideg hagy, de azért emlékeznének '56 hőseire.

Nem tudod, mit csinálj október 23-án? Segítünk!

Akárhogy is vesszük, már javában az ősz közepén járunk és ahogy az ilyenkor lenni szokott, közeleg október 23-a, mikor megemlékezhetünk az 1956-os szabadságharc hőseiről. Azt, hogy hogyan töltsd az ünnepet, nem szeretnénk megmondani, de abban szívesen segítünk, hogy milyen programok közül válogathatsz.

Ha hidegen hagy a politika és október 23-a is, akkor érdemes otthon bekuckózni és messzire elkerülni Budapest belvárosát, mert a különféle rendezvények miatt forgalmi korlátozások várhatóak.

Hogy mire számíthatsz, ha mégis tömegközelekedned kéne, arról itt olvashatsz részletesen.

Akik politikusok nélkül emlékeznének

Bár minden párt igyekszik rárepülni az '56-os forradalom emlékére és aktuálpolitikai utalásokkal kihozni belőle azt, hogy politikai ellenfele legalább olyan csúnyán viselkedik, mint anno az oroszok, de jó hír, hogy politikusok nélkül is lehet programokat találni keddre.

Íme, néhány a teljesség igénye nélkül:

A forradalom emlékére 1956-os jelzéssel korhű villamosok indulnak a fővárosban október 22-e és november 4-e között a fővárosban. Ezekkel keddtől vasárnapig a 6-os és a 49-es villamosvonalon lehet találkozni. Több a szabadságharchoz kapcsolódó ikonikus helyszíneken, például a Széll Kálmán téren, az Oktogonon vagy a Corvin-negyednél, korabeli ruhába öltözött fiatalok osztogatnak majd archív hírekből összeállított újságot az arra közlekedőknek.

+ Az ünnep alkalmából nyílt nap lesz az Országházban, így az érdeklődők 10.00 és 17.00 óra között megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, és a Szent Koronát. A belépés mindenki számára ingyenes, előzetes regisztrációra nincs szükség. Az érdeklődők az Alkotmány utca felől közelíthetik meg az Országházat. Fontos tudni, hogy az épületbe kizárólag biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák, csomagok, illetve személyi sérülés okozására alkalmas tárgyak (bicska, kés, gázspray, ilyesmik) nem hozhatók be.

+ Megnézhető a Nagy Imre peréről forgatott 1958-as propagandafilm, amit végül készítői soha nem mutattak, sőt, a nyersanyagot, illetve a propagandafilm másik verzióját 1961-ben meg is semmisítették. Részletek itt.

+ A hivatalos állami ünnepség keretében lesznek kedd este koncertek is, fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és az Anna and the Barbies. Ingyenes jegyeket itt lehet igényelni.

Akik a politikusokkal tartanának

+ Természetesen idén is lesz miniszterelnöki beszéd, Orbán Viktor a Terror Házánál osztja meg gondolatait október 23-án 15.00-tól.

+ „Közös ellenzéki tüntetésre hívunk minden hazafit, akinek fontos, hogy szabadon éljünk a jövőben, hogy ne fojtsa meg hazánkat a már mindent átszövő korrupció” – invitálják ünnepségükre az embereket az ellenzéki pártok. Felszólal többek közt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő, Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Ráczné Földi Judit DK-s önkormányzati képviselő és Donáth Anna Júlia a Momentum Mozgalom alelnöke.

+ „Eleged van a korrupt, urizáló és bolsevik módszerekkel kormányzó Fideszből? Akkor itt a helyed!” – írja a Jobbik. A párt a Magyar Rádió épülete előtt várja majd szimpatizánsait 15.30-tól.

„STOP Tandíj! – Fáklyás felvonulás a jövőért” címen tart tüntetést 17.30-tól az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő. Beszédet mond Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt.

+ Szerveznek megemlékezést a Liberálisok is a Rákoskeresztúri Új Köztemetőbe 12.30-tól. Ez Fodor Gábor és pártja, ha így jobban beazonosíthatóak lennének.

+ Lesz ünnepsége a Jobbikból kiszakadt mi hazánkosoknak is, ahol többek közt '56-ban használt ágyúval fognak díszlövést leadni, illetve más korabeli fegyvereket is meg lehet nézni. A szervezők egyébként olyan kérést intéznek a résztvevőkhöz, amire Lázár János is büszke lenne, nevezetesen azt, hogy a rendezvény területén ne dohányozzanak.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek