Manfred Weber lehet a CSU új elnöke

2018.10.22. 09:36

Seehofer napjai megvannak számlálva a kudarcos bajor tartományi választások után.

Manfred Weber lehet a CSU új elnöke

Nagy változások várhatóak a CSU-ban a párt történetének legnagyobb vereségeként számon tartott, egy héttel ezelőtti tartományi választásokat követően.

A keresztényszociálisok továbbra is a legnagyobb pártnak számítanak Bajorországban, de az előző választáshoz képest mintegy tíz százalékkal kevesebben támogatták őket.

Az Azonnali helyszíni videóriportja szerint megdőlt az a korábbi nézet, miszerint a CSU egyenlő Bajorországgal. A helyi hagyományokat tisztelő, patrióta beállítottságú választók már hajlandóak más pártokra is szavazni.

Emiatt igencsak megrendült a bizalom a szövetségi belügyminiszteri posztot is betöltő CSU-vezérben, Horst Seehoferben. A politikus érzi is a párton belülről érkező nyomást, és a minap megpedzegette esetleges távozását is a párt éléről: még azelőtt lelépne, mielőtt leváltanák. Kérdés, hogy a lemondással való fenyegetőzés bajnoka ezáltal beváltja-e ígéretét – úgy tudni, Angela Merkel és Markus Söder bajor miniszterelnök körei ennél jobban semmit nem várnak. Seehofer azért közölte: olyan gyorsan nem fognak tudni megszabadulni tőle, mint amikor Söder akkori bajor pénzügyminiszter tavaly ősszel megpuccsolta őt, az akkori tartományi kormányfőt.

A CSU egyik veteránjának, a tartományi parlamentből 42 év után távozó, a politikai centrumból jobb felé tolódó irányvonallal szemben kritikus Barbara Stammnak nem is kellett több, egy interjúban már ajánlatott is tett az új pártelnökre, Manfred Weber személyében.

Nagy kérdés, hogy az Európai Bizottság vezető pozíciójára aspiráló politikus el tudná-e látni a két posztot egyszerre.

A pártelnöki székért zajló küzdelembe a tartományi miniszterelnök, Markus Söder is beleszólhat. A német Spiegel hetilap hétfő reggeli hírlevele találóan fogalmaz: „Egy olyan kétvezetős modell, amelyben az egyik vezető Markus Söder, nem működik. Erre Horst Seehofer a tanú.”

Vagyis nagy esély van rá, hogy Söder egyszerre szeretne párt- és tartományi vezető lenni. Mint ahogy Angela Merkel is egyszerre vezeti Németországot és a CDU-t, és ahogyan Horst Seehofer is egyszerre vezette Söder általi megpuccsolásáig a CSU-t és Bajorországot. 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek