A Fidesz Stop-kampányát másolja a német bevándorlásellenes AfD

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.21. 14:02

Az ENSZ nem kötelező erejű migrációs csomagja ellen tiltakozik banneren a szélsőjobboldali párt.

A Fidesz Stop-kampányát másolja a német bevándorlásellenes AfD

Ugye megvan még az a választási plakát tavaszról, amit az Orbán-kormány adófizetői pénzből plakátolt ki annyira sok helyre, hogy még a párizsi merénylő, Salah Abdeslam 2015-ös budapesti, a magyar hatóságok elől hetekig rejtve maradó szállása elé is jutott belőle?

Arról a plakátról van szó, amin kormányinformációként annyit közöl a magyar kormány egy halom migránsra rámontázsolva, hogy stop. Mint azt a Mérce megírta, a migránsmenettel való riogatás a brexitpárti brit UKIP találmánya volt. A stoptábla használata viszont már magyar innováció.

Ezt a motívumot tavasszal a Fidesz-körök által bőkezűen támogatott, a választást követően kormányt alakítani végül nem tudó szlovén SDS nevű párt is átvette:

Most pedig a szélsőjobboldali német AfD egyik bannereként jött szembe a migránsmenetre montázsolt Stop felirat. A Junge Freiheit, ahová az AfD ezt a hirdetését feladta, egy jobboldali hetilap, amely az AfD aktuális irányvonalával nagyjából egyet szokott érteni. 

A banner az AfD honlapjára mutat, ahol az ENSZ nem kötelező erejű globális migrációs csomagja ellen érvel a párt. Ez az a csomag, ami miatt a Fidesz Soros Györgyöt és dominanciáját látja az ENSZ mögött. Ám az AfD érvelésében Soros György nem jön elő, csak az, hogy a magyar kormány elutasítja a javaslatot, ahogy az amerikai és az ausztrál is.

Nem ez az első plakát, amit az AfD kölcsönvett a magyar jobboldaltól. „Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt!” Ez volt az üzenete a magyar kormány 2017. tavaszi, nemzeti konzultációt hirdető „Állítsuk meg Brüsszelt” feliratú plakátkampányának és lakossági fórumainak, és szóról szóra ezt plakátolta tavaly ősszel, a német szövetségi parlamenti választáson az AfD is a heidelbergi villanyoszlopokra.

Az Azonnali tavaly ősszel a helyi AfD-szervezettől azt az információt kapta, hogy a brüsszelezős AfD-plakát a magyar kormány kampányától teljesen függetlenül készült. A németek hozzátették: nincs kapcsolat köztük és a magyar kormánypárt között.

Ez idénre már megváltozhatott. Egy hete az AfD bajorországi elnöke, Martin Sichert arról győzködte az Azonnalit Münchenben, hogy nem a bajor CSU, hanem az AfD Orbánék természetes szövetségese. Egy másik AfD-s prominens még ennél is messzebbre ment.

Kérdésünkre, hogy van-e már kapcsolatuk a magyar kormánypárttal, Gerold Otten, a szélsőjobboldali AfD szövetségi parlamenti képviselője azt mondta az Azonnalinak Münchenben: „Hivatalosan még nincs kapcsolat, de az informális kapcsolatokat már kiépítettük.”

Ez már csak azért is érdekes, mert Gulyás Gergely Fidesz-alelnök, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére, miszerint nyitottak lennének-e az AfD-vel a kapcsolatfelvételre, azt a választ adta, hogy az AfD sokszor próbálta már ezt megtenni, de ők szövetségi szinten a CSU-val és CDU-val tartják a kapcsolatot. „Mindenkinek felhívnám a figyelmét arra a jogi tényre, hogy az Európai Néppártban a Fidesz és a CSU testvérpártként vannak jelen” – tette hozzá a politikus.

FOTÓ: Elliott Brown / Flickr

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek