Már 180 ügyvéd tiltakozik a hajléktalanság betiltása miatt

Szerző: Bukovics Martin
2018.10.20. 20:52

Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottott kelljen hirdetni! – írják az ügyvédek a petícióban.

Már 180 ügyvéd tiltakozik a hajléktalanság betiltása miatt

Október 15-e óta a hetedik alkotmánymódosításnak köszönhetően alkotmányos szinten van betiltva a hajléktalanság, amit egyébként sok helyen már eddig is önkormányzati rendeletben tiltottak. Most az összhang kedvéért a szabálysértési törvénybe is beleírták, hogy aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, az szabálysértést követ el, és ezért elzárás vagy közérdekű munka jár.

A szabályozás miatt ügyvédek online petíciót indítottak. A petíció ötletgazdája és útnak indítója Ésik Sándor, aki pénteken az Azonnalin már megírta: a hajléktalanok nem követtek el bűncselekményt azzal, hogy az utcára kerültek, ha pedig a törvény azt mondja, hogy ez bűn, akkor az a törvény rossz, meg kell változtatni.

ÍGY SZÓL A PETÍCIÓ SZÖVEGE:

„Az ügyvédi hivatás egyik legszebb pillanata, mikor az ügyvéd a bíróságon szólásra emelkedik, és ahogy a régi rómaiak mondták, »solemnis verbis«, vagyis ünnepélyes szavakkal szól. A magyar tárgyalókban ez a felszólalás hagyományosan így kezdődik: »Tisztelt Bíróság!«

Mi, a levél aláírói, azonban nehéz helyzetben vagyunk.

A »hajléktalanok méltósága« érdekében hozott szabálysértési szabályok bírósági alkalmazása ugyanis olyan határokat lép át, amelyek után nehéz bármilyen bíróságon is a »Tisztelt« szót használni.

Ezek a szabályok eleve rosszak, és nem lett volna szabad megszületniük. Az államnak valóban feladata emberiességi, köztisztasági, közegészségügyi okokból segíteni bajba jutott honfitársainkon. Valóban vannak olyan helyzetek, amelyek megkövetelik a szép szónál határozottabb eszközök használatát. Csakhogy sem a rendőrség, sem a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszer, a bajba jutott embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját.

A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet. A szegénység és a reménytelenség végső állapota, ahonnan számtalan embernek már nincs visszaút. A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse, és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással »oldja meg« a dolgot. Évtizedek óta tudományos kutatások haladták meg ezt a szemléletet, és Magyarországon is évtizedek óta vannak szakemberek, akik megfelelő támogatás és megbecsülés mellett nagyon hatékonyan tudnak segíteni a bajbajutottakon. Ha hagyják őket dolgozni.

A jogalkotó rossz szabályt alkotott. Ez a világon mindenütt előfordul, és normális, demokratikus országokban megvan a módja a korrekciónak. A bíróság lehet bátor, és mondhatja maga, hogy a cselekmény márpedig nem veszélyes a társadalomra. Vagy lehet formális és felfüggesztheti az eljárást és az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyet.

És itt van a mi dilemmánk. Azt látjuk ugyanis, hogy

a bíróság nemhogy nem észleli, hogy ártatlan embert ítél el, hanem azt az alapvető, minden ügyben, minden bírót kötelező szabályt sem sikerül megtartania, hogy a vádlottat nem alázzuk meg.

Az ügyvéd első gondolata is az, hogy köszönöm, én ebben nem veszek részt. Bojkottálni kell ezt az egészet, aztán oldja meg a bíróság kötelező védős ügyben ügyvéd nélkül, ha tudja. De ez csak az első gondolatunk lehet. Az ügyvéd dolga az, hogy a védence mellett álljon. Úgy, ahogy nagyrabecsült és minden tiszteletet megérdemlő kollégáink tették az eddigi eljárásokban.

Itt az ideje a színvallásnak. Itt az ideje annak, hogy a bíróság, amely bámulatos leleménnyel alkalmazza a jogszabályt, ha egy kellemetlen eljárási buktató fölött kell elsiklani, itt is kreatív legyen. A jogállamot nemcsak akkor kell védeni, amikor az Országos Bírói Tanács törvényes működéséről van szó. Akkor is védeni kell, amikor majd embereket ítélnek elzárásra, mert szegények.

Az ügyvédség a bírák érdekében is megszólalt és mi, a levél aláírói ezt tesszük most hajléktalanságra jutott embertársaink érdekében is. 

Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottott kelljen hirdetni. Jogászok vagyunk, mindannyian,

kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni.

De az eskünkben szó van az Igazságról is. És, kedves bíró kollégák, mindannyian tanultunk Gustav Radbruchról és az ő híres formulájáról, amely a Törvény és az Igazság viszonyáról szól. Itt az idő, hogy alkalmazzuk. Tisztelt Bíróság, lépni kell.”

A petíció itt érhető el.

Hogy maguk az érintettek mit szólnak a hajléktalanság betiltásához, egy júliusi Azonnali-videóban mutattuk meg nektek:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek