Most aztán mindenki meg fogja tudni, aki tud angolul, hogy milyen is Erdély

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.10.18. 18:57

Az RMDSZ elindított egy honlapot, ahol állítólag tájékozódni lehet turistának és politikusnak egyaránt.

Most aztán mindenki meg fogja tudni, aki tud angolul, hogy milyen is Erdély

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség régóta mondogatja, hogy azt az évet, amit a románok a centenáriumnak, azaz Erdély és az akkori Románia egyesülésének szentelnek, azt ők szeretnék arra használni, hogy egyrészt a románoknak megmutassák, mit is is adott a magyarság az országnak ebben a száz évben, másrészt készítsenek egy menő oldalt, ahonnan a külföldiek is megtudják, kik is azok az erdélyi magyarok és mi is az az Erdély, ha nem föltétlenül Drakulára kíváncsi az ember.

A románoknak szánt kiadványról már mi is írtunk, ebben nem elég az, hogy

úgy mutatták be a magyarok nélküli Erdélyt, mintha kb. Csernobilba térnének vissza a lakók, hanem még az URL-t is sikerült elcseszni, abból az jött ki, mintha a magyarok 100 éve lennének Erdélyben, és ezer éve Romániában.

Azóta sok víz lefolyt ott, ahol zúg az a négy folyó (tényleg, kommentben valaki nem mondja meg, pontosan melyik az a négy?), az RMDSZ közleménye tájékoztat arról, hogy csütörtökön beüzemelték azt az oldalt, amely ezt a célt hivatott betölteni, a Transylvanianow portált: ezen angol nyelvű cikkek jelennek meg a helyi kultúráról, turisztikai lehetőségekről és történelemről.

A weboldalt a VI. Digitális Székelyföld konferencián mutatták be, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke pedig örült ennek, mert szerinte az odal nem a múltról, hanem a jelenről, és főleg a jövőről akar beszélni. 

A Transylvanianow nemcsak egy weboldalnak van tervezve, hanem egy egész digitális ökoszisztéma lesz, Facebook-profillal, Instagrammal, Twitterrel, levelezőlistákkal, eseményekkel, PR-tevékenységekkel is: pontosan azért, hogy egy külföldinek ne csak Drakula jusson eszébe, amikor Erdélyről hall, hanem mondjuk Ady Endre, Torockó, Nagyszeben, Szék, s ilyenek. 

„A kihívás, hogy megváltoztassuk az eddig kialakult percepciót. Hosszú távú, folyamatos munka ez:

el akarjuk érni, hogy ne Ceaușescu ugorjon be egy külföldinek,

hanem inkább Károly herceg, aki szereti ezt a vidéket, ne a siralmas árvaházak, hanem a modern inkubátorházak, ne a konfliktusok és egy újabb Koszovó jusson az emberek eszébe, hanem gondoljanak úgy Erdélyre, mint egy fejlődő régióra, egy új Dél-Tirolra” – fogalmazott Porcsalmi.

Az ügyvezető elnök elmondta, az oldalt eredetileg politikai kommunikációs platformként képzelték el, ami az erdélyi magyarok szempontjából fontos ügyekre koncentrál, és jól megírt anyagok révén próbálja ezeket eljuttatni amerikai, európai döntéshozókhoz.

„Amikor elkezdtük összeírni, melyek a legfontosabb ügyeink, legyen szó anyanyelvhasználatról, oktatásról, nemzeti szimbólumok használatáról, hamar rájöttünk, hogy ezeket először kereteznünk kell, hogy azok is megértsék, akik nem tudnak semmit Erdélyről. Ha azt akarjuk, hogy a fontos ügyeinkhez szövetségeseket szerezzünk,

nem a panaszkodással kell kezdenünk, hanem meg kell mutatnunk Erdély jó oldalát is: a tudást, az innovációt, a sikereket, a vagány dolgokat a mi otthonunkban”

– mutatott rá.

Felhívta a figyelmet: az oldalt nyílt felületként képzelik el, amelyhez bárki hozzájárulhat ötletekkel, javaslatokkal, majd kérte a résztvevők segítségét, hogy népszerűsítsék a portált valahányszor külföldön járnak, vagy külföldiekkel találkoznak.

Egyelőre elég kevés cikk van rajta, de találhatunk bevezetőt Székelyföld történetéhez, megtudhatjuk, kik szerepelnek a kolozsvári Mátyás király szoborcsoporton, de van információ rajta a széki folklórfesztiválról, vagy Nagyszebenről és a Kolozsvári Magyar Napokról is.Tegyük azt hozzá, hogy

egyelőre nem hozza azt a beígért jövőbe nézést, azt ugyanis nehéz történelmi figurákkal és folklórral hozni.

De hátha lesz valóban több olyan mai tartalom is, ami nem a múltidézésről szól.

FOTÓ: Gábor Lajos: Torockószentgyörgyi reggel/transylvanianow.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek