+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. október 18. csütörtök, 18:57
Az RMDSZ elindított egy honlapot, ahol állítólag tájékozódni lehet turistának és politikusnak egyaránt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség régóta mondogatja, hogy azt az évet, amit a románok a centenáriumnak, azaz Erdély és az akkori Románia egyesülésének szentelnek, azt ők szeretnék arra használni, hogy egyrészt a románoknak megmutassák, mit is is adott a magyarság az országnak ebben a száz évben, másrészt készítsenek egy menő oldalt, ahonnan a külföldiek is megtudják, kik is azok az erdélyi magyarok és mi is az az Erdély, ha nem föltétlenül Drakulára kíváncsi az ember.

 

A románoknak szánt kiadványról már mi is írtunk, ebben nem elég az, hogy

 

úgy mutatták be a magyarok nélküli Erdélyt, mintha kb. Csernobilba térnének vissza a lakók, hanem még az URL-t is sikerült elcseszni, abból az jött ki, mintha a magyarok 100 éve lennének Erdélyben, és ezer éve Romániában.

 

Azóta sok víz lefolyt ott, ahol zúg az a négy folyó (tényleg, kommentben valaki nem mondja meg, pontosan melyik az a négy?), az RMDSZ közleménye tájékoztat arról, hogy csütörtökön beüzemelték azt az oldalt, amely ezt a célt hivatott betölteni, a Transylvanianow portált: ezen angol nyelvű cikkek jelennek meg a helyi kultúráról, turisztikai lehetőségekről és történelemről.

 

A weboldalt a VI. Digitális Székelyföld konferencián mutatták be, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke pedig örült ennek, mert szerinte az odal nem a múltról, hanem a jelenről, és főleg a jövőről akar beszélni. 

 

A Transylvanianow nemcsak egy weboldalnak van tervezve, hanem egy egész digitális ökoszisztéma lesz, Facebook-profillal, Instagrammal, Twitterrel, levelezőlistákkal, eseményekkel, PR-tevékenységekkel is: pontosan azért, hogy egy külföldinek ne csak Drakula jusson eszébe, amikor Erdélyről hall, hanem mondjuk Ady Endre, Torockó, Nagyszeben, Szék, s ilyenek. 

 

„A kihívás, hogy megváltoztassuk az eddig kialakult percepciót. Hosszú távú, folyamatos munka ez:

 

el akarjuk érni, hogy ne Ceaușescu ugorjon be egy külföldinek,

 

hanem inkább Károly herceg, aki szereti ezt a vidéket, ne a siralmas árvaházak, hanem a modern inkubátorházak, ne a konfliktusok és egy újabb Koszovó jusson az emberek eszébe, hanem gondoljanak úgy Erdélyre, mint egy fejlődő régióra, egy új Dél-Tirolra” – fogalmazott Porcsalmi.

 

Az ügyvezető elnök elmondta, az oldalt eredetileg politikai kommunikációs platformként képzelték el, ami az erdélyi magyarok szempontjából fontos ügyekre koncentrál, és jól megírt anyagok révén próbálja ezeket eljuttatni amerikai, európai döntéshozókhoz.

 

„Amikor elkezdtük összeírni, melyek a legfontosabb ügyeink, legyen szó anyanyelvhasználatról, oktatásról, nemzeti szimbólumok használatáról, hamar rájöttünk, hogy ezeket először kereteznünk kell, hogy azok is megértsék, akik nem tudnak semmit Erdélyről. Ha azt akarjuk, hogy a fontos ügyeinkhez szövetségeseket szerezzünk,

 

nem a panaszkodással kell kezdenünk, hanem meg kell mutatnunk Erdély jó oldalát is: a tudást, az innovációt, a sikereket, a vagány dolgokat a mi otthonunkban”

 

– mutatott rá.

 

Felhívta a figyelmet: az oldalt nyílt felületként képzelik el, amelyhez bárki hozzájárulhat ötletekkel, javaslatokkal, majd kérte a résztvevők segítségét, hogy népszerűsítsék a portált valahányszor külföldön járnak, vagy külföldiekkel találkoznak.

 

Egyelőre elég kevés cikk van rajta, de találhatunk bevezetőt Székelyföld történetéhez, megtudhatjuk, kik szerepelnek a kolozsvári Mátyás király szoborcsoporton, de van információ rajta a széki folklórfesztiválról, vagy Nagyszebenről és a Kolozsvári Magyar Napokról is.Tegyük azt hozzá, hogy

 

egyelőre nem hozza azt a beígért jövőbe nézést, azt ugyanis nehéz történelmi figurákkal és folklórral hozni.

 

De hátha lesz valóban több olyan mai tartalom is, ami nem a múltidézésről szól.

 

FOTÓ: Gábor Lajos: Torockószentgyörgyi reggel/transylvanianow.com

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás