+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. október 17. szerda, 08:50
Senki másnak nem lesz olyan élménye, mint neked, és mivel a babákat nem az IKEA-ban veszed, ezért – bár próbálkozik vele – a gyerekedet még a kapitalizmus sem tudja igazából beárazni.

Ezt a cikket az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói már 06:59-kor megkapták postaládájukba. Kérj hírlevelet te is!

 

Mikor te ezt olvasod, akkor én már várhatóan két-három órája ébren vagyok. Nem azért, mert alapból ilyen koránkelő típus vagyok, hanem azért, mert egy lakásban élek egy lassan kéthetes csecsemővel. Rosszul hangzik? Tévedsz! Most arról fogunk beszélni, hogy miért iszonyatosan király dolog gyereket vállalni!

 

Meglepő, mi? Pedig tényleg.

 

Lássuk először a szokásos ellenérveket:

 

+ A gyerekek hangosak és idegesítőek!

+ Sok pénzbe kerülnek!

Büdöset kakilnak!

Túl nagy lesz tőle az ökológiai lábnyomom!

Először még egzisztenciát akarok magamnak teremteni!

Először még élni akarok kicsit!

 

Jogos félelmek.

 

A gyerekek tényleg tudnak hangosak és idegesítőek lenni, pénzt is kell rájuk költeni, és a szoptatós szakasz után tényleg büdöset kakilnak: tehát pont olyanok, mint te vagy én!

 

A valódi problémát a mai fiatalok, és főleg a urbánus, Y-generációhoz tartozó fiatalok esetében azonban gyanúm szerint a két utolsó ellenérv, illetve általában a „fiatal felnőtt” életszakasz kitolódása jelenti. Manapság mire valaki kikerül az egyetemről, megcsinál két Erasmust, talál egy jó munkahelyet, és véletlenül közben még stabil párkapcsolata is lesz, addigra huss, elteltek a húszas évei.

 

Nem ebben a cikkben fogjuk megfejteni teljes generációk gondjait, ezért most csak arra koncentrálunk, hogy ha 1) van valamiféle egzisztenciád; 2) van egy korrekt párkapcsolatod: akkor miért is ne vállalhatnál gyereket?

 

A harmadik Orbán-kormány most már tényleg igennagyon kiemelt feladataként jelölte meg, hogy ne fogyjon tovább a magyar. Ahogy azonban arról már írtam is, a problémacsomag megközelítése a kormány oldaláról legalábbis féloldalas: a gazdasági ösztönzők mellé (ezekről mindjárt) leginkább valami deres halántékú fideszes főembert kapunk a gyerekvállalás melletti reklámnak, aki arról beszél, hogy aki nem vállal gyereket, az nem is ember, de biztosan nem magyar.

 

Ez a megközelítés értelemszerűen nem fogja meggyőzni magyar fiatalok ezreit arról, hogy gyereket vállalni jó dolog.

 

Tegyük tisztába (mint ahogy én tettem azt a gyerekkel harminc perccel ezelőtt): a gyerekvállalást persze fel lehet fogni nemzeti kötelezettségként, de

 

valójában a dolog három emberről szól: rólad, a párodról és a kölyökről. Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak, Novák Katalinnak és Harrach Péternek semmi köze az egészhez, véletlenül se gondolj rájuk szex közben.

 

Röviden tehát: ha elkezdesz jövőbeli szülőként gondolni magadra, akkor az adókedvezmény, a CSOK, meg a minden egyéb dolog csak bónusz, ami talán kicsit segíthet kiegyensúlyozni azt a pénzügyi és egyéb vállalást, amit teszel. (Főleg ha fehér, közép- vagy felsőosztálybeli polgár vagy.) De felejtsük el azt, hogy ez valamiféle kötelesség lenne.

 

A Nike Kaepernick-kampánya kapcsán idéztem egy gondolatot korábban Mark Fishertől. Ideteszem most is, mert fontos lesz:

 

„Úgy tűnt, szörnyű fáradtságával és céltalan dühével Cobain hangot ad a történelem után született generáció reménytelenségének, akiknek minden lépését kiszámították, követték, megvették és eladták – még az előtt, hogy megtörtént volna. Cobain tudta, hogy ő csak egy újabb spektákulum, hogy semmi nem fut jobban az MTV-n, mint az MTV elleni lázadás; tudta, hogy minden lépése egy klisé, amit előre megírtak, hogy még az is klisé, hogy rájön, hogy ez egy klisé.”

 

Alig-alig találni manapság olyan gondolatot, hobbit, turisztikai célpontot, hőst, zenét, sorozatot, filmet, mémet, mozgalmat, ideológiát, akármit, amit nem láttunk már ezerszer, és amit nem tervez meg és áraz be előre a globális kapitalista rendszer. [Insert random Harcosok klubja-idézet here.] 

 

A Star Wars eredeti csodájához képest már csak patikamérlegen kimért előzményeket és folytatásokat kapunk; a szuperhősképregények obskúrus hobbi helyett csilliárdos, mérnöki pontossággal tervezett filmfolyamokban lépnek elénk. A populáris- és többnyire a magaskultúrában is minden valaminek a feldolgozása, folytatása, paródiája, remixe, a meta metája. Nincs valódi mozgás, csak reciklikálás van.

 

Ebben a mókuskerékben a fiatalok jelentős része a valódi, autentikus élményt keresi, a rendszer pedig igyekszik mindent úgy eladni, hogy az valódi és autentikus élményt fog neked nyújtani. Pedig – gondoljunk vissza Mark Fisherre – nem fog.

 

Én két területen találtam meg azt a fajta autentikusságot, ami szerintem valamikor a huszadik század közepén elveszett.

 

Az egyik ilyen dolog a könyv: úgy vettem észre, hogy mivel ezt a játékot sokkal kisebb pénzügyi tétekben játsszák, mint a vizuális művészeteket, ezért sokkal nagyobb az esély arra, hogy valami tényleg egyedit és izgalmasat fogsz találni kis erőbefektetéssel.

 

A másik ilyen terület pedig a gyerekvállalás.

 

A gyereket te, és az az ember csinálja, akit párodul választottál. Minden gyerek másmilyen (nekem kettő van már, szóval megerősíthetem az állítást), minden életszakaszukban más problémákkal kell megküzdened, és más örömöket fogsz kapni az egész dologtól.

 

Senki másnak nem lesz olyan élménye, mint neked, és mivel a babákat nem az IKEA-ban veszed, ezért – bár próbálkozásokat tesz rá – a gyerekedet még a kapitalizmus sem tudja igazából beárazni.

 

Nehéz?

 

Mint az állat, nem akarok hazudni. De mindent összevetve totál megéri. Az ökológiai lábnyomod mondjuk tényleg nagyobb lesz tőle, de ez ellen azért lehet mit tenni.

 

Én most megyek büfiztetni. 

 

Tetszett a cikk? Ha kérsz még ilyeneket, iratkozz fel a Reggeli fekete nevű hírlevelünkre! Hétfő, szerda, péntek reggel küldjük!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás