Már programjában odarúg Orbán felé az EPP-csúcsjelöltségre gyúró finn

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.17. 09:10

Ha Alexander Stubb lesz a néppárti Spitzenkandidat, elég nyílt harcba fog kezdeni az illiberális demokrácia ellen.

Már programjában odarúg Orbán felé az EPP-csúcsjelöltségre gyúró finn

A Politico összeszedte, nagyjából mire számíthatunk, ha a finn Alexander Stubb lesz az Európai Néppárt (EPP) spitzenkandidatja/csúcsjelöltje. A legfontosabb számunkra az, hogy megszünteti az illiberális demokráciát és populista irányvonalat. „Ha helyrehozzuk a dolgokat a következő években, akkor úgy fogunk visszanézni erre az időszakra, mint az európai integráció egy újabb megoldott krízisére” – írta Finnország egykori miniszterelnöke választási kiáltványában viszonylag egyértelműen odaszúrva Orbán Viktornak és a lengyeleknek. 

Az Európa új generációja címet kapott programjában Stubb Manfred Weberrel, a Néppárt másik csúcsjelölt-jelöltjével szemben a szokásosnál nyíltabban vállalja liberális és internacionalista nézeteit, és gyorsan le is szögezi, meddig tart a türelme:

„A fasizmus 1945-ben, a kommunizmus 1989-ben halt meg. Nem akarom, hogy 2016 a liberális demokrácia végének kezdete legyen.

Ha én leszek az EPP jelöltje, akkor nem csak az európai értékeket védem meg, de külön foglalkozom a nacionalizmus és populizmus által gerjesztett hullámokkal is. Nem mondom, hogy Európa be fog gurulni, de most már lassan elérjük a toleranciaküszöbünket.”

Stubb beszélt a migrációról is, szerinte soha többé nem szabad irányíthatatlan helyzetbe kerülni ebben, de az öregedő népességgel a hátunk mögött nem a falak építése jelenti a túlélést.

Mivel politikusról van szó, némi lózungot is behozott, hiszen fő célként egy „bárki számára működő gazdaságot” jelölt ki, illetve azt, hogy foglalkozzunk többet a klímaváltozással.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek